Prins Friso wordt vrijdagmiddag in besloten kring begraven in Lage Vuursche in de gemeente Baarn, dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) dinsdag.

De dienst in de Stulpkerk zal worden geleid door dominee Carel ter Linden, de hofpredikant van de koninklijke familie. Daarna wordt prins Friso begraven op de daarbij gelegen begraafplaats.

Later dit jaar vindt een herdenkingsbijeenkomst voor Friso plaats.

De prins overleed maandag op 44-jarige leeftijd in paleis Huis ten Bosch in Den Haag aan de gevolgen van de complicaties die zijn opgetreden door de hersenbeschadiging die hij opliep bij een ski-ongeluk op 17 februari vorig jaar. Hij raakte daardoor in coma.

Delft

Leden van het Koninklijk Huis worden volgens traditie bijgezet in de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft, maar Friso was sinds zijn huwelijk met Mabel geen lid meer van het Koninklijk Huis.

Friso is de tweede zoon van Beatrix en Claus en groeide op in het dorp Lage Vuursche. Het gezin woonde op kasteel Drakensteyn, dat Beatrix in 1959 kocht. Toen koningin Juliana in 1980 afstand deed van de troon en Beatrix haar opvolgde verhuisde de familie naar Paleis Huis ten Bosch.

Prinses Beatrix zal eind dit jaar of begin volgend jaar weer op kasteel Drakensteyn gaan wonen.

Vlaggen halfstok

De vlaggen op gebouwen van de rijksoverheid, provincies en gemeenten gaan vrijdag halfstok. Dat heeft minister-president Mark Rutte besloten, meldde de RVD. In de zogeheten vlaginstructie wordt ook Caribisch Nederland gevraagd om de vlag halfstok te hangen, net als de diplomatieke posten in het buitenland.

De premier keert dinsdagavond vervroegd terug van zijn vakantie, al zijn het overlijden en de uitvaart van de tweede zoon van prinses Beatrix formeel familiezaken.

Rutte is volgens de RVD toch maar liever in Nederland beschikbaar, mocht aan zijn aanwezigheid behoefte blijken. Maandag heeft hij al met Willem-Alexander, Beatrix en Mabel gebeld.

Onverwacht

Koning Willem-Alexander keerde maandagavond met zijn gezin terug van vakantie. Dat duidt er waarschijnlijk op dat de dood van Friso onverwacht kwam.

De prins werd begin juli dit jaar overgebracht van het Londense Wellington ziekenhuis naar paleis Huis ten Bosch in Den Haag, waar hij werd verzorgd door een medisch team. Daar brachten ook zijn vrouw Mabel en hun twee dochters Luana en Zaria de zomer door.

Dominee Ter Linden zegende in 2004 ook het huwelijk in van Friso en Mabel, net als dat van zijn beide broers. De hofpredikant leidde ook de uitvaarten van prins Claus en prins Bernhard en doopte onder anderen prinses Amalia.

Overzicht leven prins Friso | Chronologie ongeluk prins Friso | Dossier