Staatsbosbeheer gaat proberen de jonge oehoe te vangen, die rondvliegt aan de zuidkant van het Lauwersmeer in Groningen.

''Maar het vangen is geen doel op zich, als het niet lukt laten we hem met rust'', aldus de organisatie dinsdag.

Omdat de jonge uil niet schuw is en zich makkelijk laat zien, denkt Staatsbosbeheer dat het om een vogel gaat die recent is losgelaten of ontsnapt uit gevangenschap.

Sinds februari van dit jaar zijn bij het Lauwersmeer al vijf oehoe's waargenomen die afkomstig zijn uit gevangenschap. Dergelijke dieren kunnen zich niet zelfstandig redden, zegt de dienst.

De oehoe die nu is gezien is deze maand tweemaal een wandelaar 'aangevlogen' volgens de boswachter. De slachtoffers bleven ongedeerd, maar schrokken erg van de enorme uil die op hen afvloog. In februari deed een vrouwtjesuil hetzelfde. Deze beide uilen vliegen nog rond in het gebied.

Van de drie andere mannetjesuilen die zijn gezien is er één doodgereden, één ernstig verzwakt met een gebroken vleugel naar een opvang gebracht en de derde is vermagerd in een andere opvang ondergebracht.

Staatsbosbeheer waarschuwt bezoekers van het Lauwersmeer met nadruk om afstand te houden van de uil en het dier met rust te laten.