Edwin de Roy van Zuydewijn heeft dinsdag een taakstraf van 100 uur opgelegd gekregen door de rechtbank in Amsterdam. 

Die vindt dat de voormalig echtgenoot van prinses Margarita schuldig is aan het opmaken van een valse factuur van 238.000 gulden (108.000 euro).

Mocht De Roy van Zuydewijn, die niet bij de uitspraak aanwezig was, de straf niet uitvoeren, dan moet hij 50 dagen in de cel doorbrengen. Het vonnis valt lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Die wilde dat hij een werkstraf van 240 uur en 4 maanden voorwaardelijke celstraf zou krijgen.

De zaak kwam aan het licht tijdens het grote onderzoek naar de vastgoedfraude rond onder meer Bouwfonds, KlimopDe Roy van Zuydewijn heeft de beschuldigingen altijd weersproken en sprak van "een luchtballon, een zeepbel en een losse flodder".

Volgens de rechtbank is wel degelijk komen vast te staan dat De Roy de factuur in 2001 heeft opgemaakt met het doel veel geld te verdienen. De opgegeven werkzaamheden, onder meer het maken van diverse tekstvoorstellen voor een verkoopbrochure, zijn nooit verricht. De verdachte heeft verklaard dat hij de enige werknemer was in zijn bedrijf en zelf de facturen opmaakte, zei de rechter.

Klimop

De twee projectontwikkelaars aan wie de factuur was gericht, werden eerder in hoger beroep veroordeeld tot acht maanden cel plus acht maanden voorwaardelijk voor hun rol in de Klimop-zaak. De fraudezaak is de grootste vastgoedfraude die in Nederland aan het licht kwam. 

De Roy van Zuydewijn gaat waarschijnlijk tegen de uitspraak in hoger beroep. Zijn advocaat, Gabriel Meijers, stelde eerder dat er geen bewijzen tegen zijn cliënt zijn en sowieso in beroep te gaan als hij zou worden veroordeeld. Hij sprak van een 'onzinzaak'. 

De Roy van Zuydewijn was ruim vijf jaar getrouwd met Margarita, de oudste dochter van prinses Irene. Aan hun turbulente huwelijk kwam in 2006 een eind.