De vier Roemeense zakkenrollers die de politie arresteerde tijdens de Gay Pride in Amsterdam en vorige week op vrije voeten kwamen, moeten toch hun proces in de cel afwachten. 

Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Amsterdam beslist, liet een persrechter dinsdag weten.

Het Openbaar Ministerie (OM) was in beroep gegaan tegen het besluit van de rechter-commissaris, die oordeelde dat de drie mannen en een vrouw niet langer vast hoefden te blijven zitten.

Het was de eerste keer dat het viertal met politie en justitie in aanraking kwam. Ded reden om ze de eerst vrij te laten was het vermoeden dat de straf lager zou uitvallen dan het voorarrest.

De raadkamer ging hierin niet mee, omdat de richtlijn voor een eerste keer zakkenrollen zo rond een maand celstraf ligt. De zakkenrollers worden via snelrecht veroordeeld, maar het is de vraag of ze komen opdagen. "Ze zijn nu in vrijheid en we weten niet waar ze zijn", zei de persrechter. 

337 keer aangifte

Tijdens de Canal Parade op 3 augustus werden in totaal 46 mensen aangehouden; 43 van hen waren van Roemeense afkomst. In totaal werd 337 keer aangifte gedaan van berovingen van portemonnees en telefoons. De eerste zaken zijn al afgehandeld, die varieerden van 3 tot 10 weken cel. Deze en volgende week volgt de rest.