Premier Mark Rutte komt dinsdagavond terug uit het buitenland. Dat is precies een dag eerder dan oorspronkelijk gepland.

De minister-president, die zijn werk eigenlijk donderdag zou hervatten, vindt het beter om al in Nederland te zijn nu prins Friso is overleden. Maar afspraken met de koninklijke familie zijn volgens de Rijksvoorlichtingsdienst niet gepland.

Het overlijden en de uitvaart van de tweede zoon van prinses Beatrix zijn familiezaken, want Friso was sinds zijn huwelijk met Mabel geen lid meer van het Koninklijk Huis.

Toch is Rutte maar liever in Nederland beschikbaar, mocht aan zijn aanwezigheid toch behoefte blijken. Maandag heeft hij al met Willem-Alexander, Beatrix en Mabel gebeld.

Uitvaart

De RVD liet dinsdagochtend weten nog niet kunnen zeggen wanneer er meer bekend wordt gemaakt over de uitvaart van de prins. Hoewel het dus een familiezaak is, zal de dienst er later wel informatie over verstrekken.

In het verleden werd bij uitvaarten van de koninklijke familie wel de hulp ingeroepen van de Haagse onderneming (Monuta) Innemee, maar het is ook niet bekend of dat nu weer gebeurt.

Overzicht leven prins Friso | Chronologie ongeluk prins Friso | Dossier