Het proces in Roemenië tegen de verdachten van de Kunsthalroof in Rotterdam is verdaagd tot 10 september.

De rechtbank in de Roemeense hoofdstad Boekarest besloot dinsdag tot het uitstel op verzoek van de advocaten van de verdachten.

Ze wezen erop dat belangrijke informatie van de Triton Foundation, de eigenaar van de zeven gestolen doeken, ontbrak in het dossier. De rechters gingen daarin mee.

Vijf verdachten moesten dinsdag in Roemenië voor de rechter verschijnen. Een zesde is nog voortvluchtig.

Belediging

Een van de advocaten zei dat het een belediging is van het hele proces en van de verdachten dat belangrijke documenten er niet zijn of te laat zijn ingeleverd. Ook viel het in slechte aarde dat vertegenwoordigers van de eigenaar niet in de rechtbank waren.

In oktober 2012 werden uit de Rotterdamse Kunsthal zeven schilderijen met een totale waarde van 18 miljoen euro ontvreemd. Het is ongewis of de doeken nog bestaan. Het Roemeense Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat de schilderijen zijn verbrand in de kachel van de moeder van een van de hoofdverdachten.

Maximaal 20 jaar cel

De verdachten kunnen straffen van 7 tot 20 jaar cel krijgen, maar als de schilderijen worden teruggebracht kunnen de straffen tot een minimum beperkt blijven.

Maandagavond werd al bekend dat de advocaat van een van de verdachten wil dat het proces wordt opgeschort en naar Nederland wordt verplaatst.

Advocate Maria Vasii zegt dat dan vijf van de zeven gestolen schilderijen aan Nederland kunnen worden teruggegeven. In Nederland zijn de straffen lager en de omstandigheden in de gevangenissen beter. Vermoedelijk is dat de reden voor de eis van Vasii.

Voorwaarde van het teruggeven van de schilderijen, is dat de verdachten 'goed behandeld' worden. Verder dringen de advocaten erop aan dat er een tweede onderzoek komt naar de asresten die gevonden zijn in de kachel van de moeder van een van de verdachten. Dat onderzoek moet plaatsvinden in het Parijse museum het Louvre.

Zaakjes niet op orde

De advocaten van de verdachten wezen er dinsdag ook op op dat het museum zijn zaakjes niet op orde had en daarvoor al berispingen had gekregen. "Het is kennelijk zo dat men in Nederland net zo makkelijk kunst kan stelen als een fiets", zei advocaat Catalin Dancu, vlak nadat het proces was uitgesteld.

Ook zijn collega Vasii wees erop dat de beveiliging van de Kunsthal en de gestolen doeken ver onder de maat was.

De advocaten waren dinsdag niet blij met de opschorting aan het begin van de zitting. Ze hoopten op een inhoudelijke behandeling, zodat ze meer te weten konden komen over de kwestie.

Overzicht: Gebeurtenissen sinds roof Kunsthal