De advocaat van een van de verdachten van de Rotterdamse kunstroof wil dat het proces wordt opgeschort en naar Nederland wordt verplaatst.

Advocaat Maria Vasii heeft aan de vooravond van de start van het proces in de Roemeense hoofdstad Boekarest gezegd dit te zullen gaan eisen. Ze zegt dat dan vijf van de zeven gestolen schilderijen aan Nederland kunnen worden teruggegeven.

In Nederland zijn de straffen lager en de omstandigheden in de gevangenissen beter. Vermoedelijk is dat de reden voor de eis van Vasii.

In totaal zes Roemenen worden verdacht van diefstal en medeplichtigheid in wat ook wel de 'kunstroof van de eeuw' wordt genoemd. In oktober vorig jaar werden zeven meesterwerken van onder meer Picasso, Monet en Gauguin, met een totale verzekerde waarde van achttien miljoen euro, gestolen uit de Kunsthal in Rotterdam.

Opsporingsbevel

Belangrijkste verdachte is Radu D., die samen met zijn vriend Adrian P. te zien is op beelden van beveiligingscamera's. Radu D. werd in januari dit jaar opgepakt door de Roemeense politie; Adrian P. is voortvluchtig. Tegen hem is een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd.

De zitting begint naar verwachting om 09.00 uur lokale tijd, 08.00 uur Nederlandse tijd. De verdachten hebben al een bekentenis afgelegd. De advocaten van de verdachten zullen mogelijk direct om uitstel vragen om meer tijd te hebben de verdediging voor te bereiden. Als dat niet gebeurt, worden de verdachten gehoord en volgt mogelijk meteen een strafeis.

Onduidelijkheid

Het monsterproces, dat ook in Roemenië veel aandacht krijgt, wordt overschaduwd door onduidelijkheid over het lot van de gestolen schilderijen. Drie of vier van de zeven kunstwerken zijn naar alle waarschijnlijkheid door de moeder van hoofdverdachte Radu D. verbrand. Onderzoek naar de asresten die zijn aangetroffen in de oven van Olga D. wijst dat uit. 

Advocaat Maria Vasii zei maandagavond in het televisieprogramma Eenvandaag dat 'alle doeken nog bestaan' en dat er hard wordt gewerkt ze terug te halen. Ze zei dinsdagochtend voorafgaand aan de zitting dat de verdachten mogelijk in de rechtbank vertellen waar de schilderijen zijn. 

Zeven tot twintig jaar cel

De verdachten kunnen straffen van zeven tot twintig jaar cel krijgen, maar als de schilderijen worden teruggebracht kunnen de straffen tot een minimum beperkt blijven. 

Experts houden er echter rekening mee dat alle schilderijen inmiddels zijn vernietigd. Vermoed wordt dat de advocaten alles uit de kast halen om het proces te rekken. Vasii stelde dinsdagochtend dat ze in de rechtbank niet om uitstel van de zitting gaat vragen. 

De zaak tegen Olga D. voor het verbranden van kostbare kunstwerken wordt apart afgehandeld, het onderzoek naar haar betrokkenheid loopt nog.