Voor minister-president Mark Rutte is het nieuws over de dood van Prins Friso 'ondanks alles' als een schok gekomen. Dit laat hij weten in een reactie. 

Rutte noemt het overlijden van Friso 'intens verdrietig'. 

"Prins Friso was pas 44 jaar oud en stond tot aan het skiongeluk, nu ruim anderhalf jaar geleden, midden in het leven", aldus Rutte. 

"Voor prinses Mabel en hun twee dochters Luana en Zaria moet het nauwelijks te bevatten zijn dat zij nu definitief verder moeten zonder hun man en vader. Bij hen zijn onze gedachten nu in de eerste plaats."

Allerergste

Rutte noemt het verlies voor prinses Beatrix ook 'onbeschrijflijk groot'.

"Een kind dat overlijdt, is het allerergste dat een ouder kan overkomen. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prins Constantijn en prinses Laurentien verliezen een broer en zwager die veel voor hen betekende. Ook voor hen is dit een zwarte en droevige dag."

Rutte laat aan de koninklijke familie weten dat heel Nederland intens meeleeft. "Wij wensen hen veel sterkte en kracht toe in deze moeilijke en verdrietige tijd.

Jonge leeftijd

De Voorzitters van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer der Staten-Generaal, Ankie Broekers-Knol en Anouchka van Miltenburg, noemen het overlijden van de prins "op zo'n jonge leeftijd ongelooflijk verdrietig."

"Ondanks de ernstige toestand werd op een herstel gehoopt. Helaas heeft dit niet zo mogen zijn", zo laten ze weten in een gezamenlijke reactie. 

Inktzwarte dag

Frans Timmermans, minister van Buitenlandse Zaken, laat op Facebook weten het 'een inktzwarte dag' te vinden. "Rust zacht, prins Friso. Prinses Mabel, Luana en Zaria, prinses Beatrix en alle andere dierbaren die dit grote verlies moeten dragen kunnen rekenen op het medeleven van alle Nederlanders, waar ook ter wereld."

"Wij treuren om het heengaan van een bijzondere man, altijd zichzelf en altijd met anderen begaan", aldus Timmermans.

Medeleven

Ook vanuit de politieke partijen is er met verdriet gereageerd op het overlijden van de prins. De verschillende partijen wensen vooral de familie veel sterkte toe.  

PvdA-leider Diederik Samsom stelt 'diep geraakt' te zijn door het overlijden van prins Friso. "Ons medeleven gaat uit naar het gezin van prins Friso, prinses Mabel en hun dochters. Ook zijn wij in gedachten bij prinses Beatrix, koning Willem-Alexander en koningin Máxima en prins Constantijn en prinses Laurentien. Wij wensen hun allen buitengewoon veel sterkte en kracht in deze moeilijke tijd", aldus Samsom.

"Wij leven intens mee met zijn dierbaren en in het bijzonder met de Koninklijke Familie. Wij wensen hen alle kracht in de moeilijke periode die voor ligt.", aldus Halbe Zijlstra, fractievoorzitter van de VVD. 

Ook PVV-leider Geert Wilders laat in een reactie weten mee te leven met de familie, "in het bijzonder met zijn vrouw Mabel en de kinderen".

Waardering

SP-leider Emile Roemer stelt  "veel waardering" te hebben voor de manier waarop Beatrix, Willem-Alexander en Máxima ondanks het ziekbed van prins Friso hun taken hebben vervuld. "In het bijzonder wens ik prinses Mabel en de kinderen veel sterkte voor de komende tijd.''

Ook Alexander Pechtold (D66) wenst de familie" veel sterkte bij het verwerken van dit verlies en de moeilijke en onzekere periode die eraan vooraf ging." 

GroenLinks fractievoorzitter Bram van Ojik wenst de koninklijke familie alle sterkte met "het dragen van dit zware verlies."

ChristenUnie-leider Arie Slob laat weten onder de indruk te zijn van het bericht van het overlijden van de prins. Ook 50PLUS-leider Henk Krol stelt op Twitter: "even helemaal stil vanwege het trieste nieuws."

Tragedie

"Een enorme tragedie wat er allemaal met hem gebeurd is'', zo reageert directeur Christa Meindersma van het Prins Claus Fonds op het overlijden van Prins Friso.

Na het overlijden van de naamdrager van het fonds in 2002 werd prins Friso, net als zijn broer prins Constantijn, erevoorzitter van het cultuurfonds.

Meindersma herinnert zich Friso als "zeer actief, energiek, visionair en heel erg bij het fonds betrokken'', zo laat ze weten. "Hij was erg sensitief geïnteresseerd in het werk van het fonds.'' Friso was net als zijn broer "veel aanwezig op bestuursvergaderingen en evenementen van het fonds. En de prins deed dat altijd met veel humor.''

Lees ook het liveblog (gesloten)

Overzicht leven prins FrisoChronologie ongeluk prins Friso | Dossier prins Friso