Alle zeven gestolen schilderijen uit de Rotterdamse Kunsthal bestaan nog en kunnen aan het Nederlandse volk worden teruggegeven. 

Dat zegt advocate Vasii maandagavond in een uitzending van EenVandaag. Vasii is de raadsvrouw van een van de hoofdverdachten in de kunstroof, die dinsdag voor de rechter in Boekarest moet verschijnen.

Het Roemeense Openbaar Ministerie gaat er nog steeds van uit dat alle zeven schilderijen zijn verbrand. Vasii liet eind vorige week al weten daar niets van te geloven en zei dat ''ten minste twee schilderijen in ongeschonden staat weer zullen opduiken''.

Tegenover EenVandaag verklaart ze nu dat er sprake is van teruggave van de schilderijen aan het Nederlandse volk, zonder een voorbehoud over het aantal te maken.

Eind proces

Vasii zegt dat op dit moment hard wordt gewerkt aan het terughalen van de gestolen schilderijen, zodat het Nederlandse volk ze aan het eind van het proces weer terug zal hebben.

De advocate stelt in het interview wel dat dit uitsluitend mogelijk is wanneer ''er geen dramatische verandering in de situatie van de verdachten plaatsvindt''. Waarschijnlijk doelt ze daarmee op het aanhouden van de rechtszaak tot de schilderijen daadwerkelijk zijn gevonden.

Daarnaast wil Vasii dat het proces wordt opgeschort en naar Nederland wordt verplaatst. In Nederland zijn de straffen lager en de omstandigheden in de gevangenissen beter. Vermoedelijk is dat de reden voor de eis van de advocate.