Prins Friso is maandagmorgen overleden op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst maandag. Hij is 44 jaar geworden.

Johan Friso Bernhard Christiaan David van Oranje-Nassau van Amsberg werd op 25 september 1968 in Utrecht geboren als tweede zoon van prinses Beatrix en prins Claus van Amsberg.

Hij is overleden aan gevolgen van de complicaties die zijn opgetreden door de hersenbeschadiging die hij opliep bij het ski-ongeluk op 17 februari 2012, aldus de RVD. Sindsdien lag de 44-jarige prins in coma.

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters waren nog op vakantie in Griekenland, maar zijn maandagavond teruggekeerd naar Nederland, meldt RVD.

Bekijk beelden uit het leven van prins Friso:

Ziekenhuis

Dat lijkt erop te duiden dat het overlijden van de prins onverwacht was, al verliet hij begin juli het ziekenhuis om overgebracht te worden naar Huis ten Bosch.

Het is onduidelijk of prinses Beatrix bij het overlijden van haar zoon aanwezig was. Ze was wel in Nederland, laat de RVD weten en was maandagavond aanwezig op Huis ten Bosch.

Eerder op de dag zijn ook prins Constantijn en prinses Mabel met haar dochters in de tuin van het paleis gezien.

Hersenletsel

Friso werd vorig jaar tijdens zijn skivakantie in het Oostenrijkse Lech bij het off piste skiën getroffen door een lawine.

Zijn hart stond 50 minuten stil, met ernstig hersenletsel tot gevolg. Op 1 maart werd hij opgenomen in het Londense Wellington Ziekenhuis.

Begin juli dit jaar werd Friso overgebracht naar Den Haag, waar hij in het paleis werd verzorgd door een medisch team. Daar brachten ook zijn vrouw Mabel en hun twee dochters Luana en Zaria de zomer door. Prinses Mabel vierde er zondag haar 45e verjaardag.

Zijn toestand werd toen beschreven als 'zorgwekkend'. De prins vertoonde sinds november 2012 tekenen van "zeer gering bewustzijn", daar was sindsdien volgens de RVD geen verandering in gekomen. Verdere behandeling in een ziekenhuis was niet noodzakelijk meer.

Gezin

Prins Friso en Mabel Wisse Smit trouwden in april 2004. Ze kregen het jaar daarna hun eerste dochter Luana, gevolgd door Zaria in 2006. Het gezin verhuisde naar Londen vanwege het werk van Friso en Mabel.

Willem-Alexander sprak in april kort over zijn broer in een interview voorafgaand aan zijn inhuldiging tot koning. "Een ongeluk in een gezin, in welk gezin dan ook, is gewoon verschrikkelijk," zei Willem-Alexander.

"Meer dan een jaar leven we nu met deze verschrikkelijke situatie. Waarin Mabel en mijn moeder ongelofelijk hun best doen voor mijn broer. Ik kan niet meer dan een ondersteuning voor hen zijn."

Bekijk het fragment:

Rutte

Minister-president Mark Rutte reageert ontzet op het nieuws. "Ondanks alles komt dit nieuws toch als een schok."

"Voor prinses Mabel en hun twee dochters Luana en Zaria moet het nauwelijks te bevatten zijn dat zij nu definitief verder moeten zonder hun man en vader. Bij hen zijn onze gedachten nu in de eerste plaats."

De premier keert dinsdag eerder terug van vakantie, maandag lukte niet meer. Dat bevestigt zijn woordvoerder. Overigens zou hij al in de loop van de week terugkomen, omdat hij vrijdag de eerste ministerraad sinds het begin van het zomerreces voorzit.

Begraven

Het is nog niet duidelijk waar en wanneer Friso wordt begraven. Traditiegetrouw worden leden van het koningshuis bijgezet in de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft. Daar heeft de RVD nog geen mededelingen over gedaan.

Friso was sinds zijn huwelijk met Mabel geen lid meer van het Koninklijk huis. Het parlement zou wegens Mabels verleden met topcrimineel Klaas Bruinsma nooit toestemming geven voor een huwelijk, dus deed hij afstand van de troonsopvolging.

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft maandagmiddag een digitaal condoleanceregister geopend voor Friso. Vanaf Koninklijkhuis.nl kunnen mensen een bericht sturen aan prinses Mabel en de koninklijke familie. Een selectie van de condoleances wordt ook op de site gepubliceerd.

Lees ook het liveblog

Reacties op overlijden prins Friso

Bekijk de special op NUfoto

Overzicht leven prins Friso | Chronologie ongeluk prins Friso | Dossier prins Friso

Prins Friso overleden

De Rijksvoorlichtingsdienst(RVD) meldt maandag dat prins Friso is overleden. © ANP
Het ongeluk gebeurde in het Oostenrijkse plaatsje Lech, op 17 februari 2012. De prins werd buiten de piste getroffen door een lawine. De koninklijke familie gaat elk jaar op vakantie naar Lech. © ANP
Friso werd op 17 februari 2012 tijdens zijn skivakantie in het Oostenrijkse Lech bij het off piste skiën getroffen door een lawine. Prinses Beatrix, toen nog koningin, bezocht hem in het ziekenhuis samen met Mabel en Willem-Alexander. © AFP
Begin juli dit jaar werd Friso van het Wellington ziekenhuis in Londen overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch. Daar zouden zijn vrouw Mabel en hun twee dochters de zomer doorbrengen. © ANP
Friso, midden op foto, is de tweede zoon van Beatrix. Hij is overleden aan gevolgen van de complicaties die zijn opgetreden door de hersenbeschadiging die hij opliep bij het ski-ongeluk vorig jaar, aldus de RVD. © ANP
Op de foto: Prins Friso en zijn echtgenote Mabel in 2011. Friso en Mabel trouwden in 2004. Sinds het huwelijk was Friso geen lid meer van het Koninklijk Huis. Friso en Mabel hebben twee dochters; Zaria en Luana. © ANP
Prins Friso lag tot juli dit jaar in het Londense Wellington Hospital. Hij vertoonde zeer geringe tekenen van leven maar de toestand van de prins bleef altijd zeer zorgwekkend. © ANP
Er komen veel reacties van medeleven op het nieuws van het overlijden van Friso. Op Condoleance.nl is een condoleanceregister geopend. © ANP
Prins Friso stond bekend als de meest introverte van de drie. Hij studeerde luchtvaart- en ruimtevaarttechniek aan de TU Delft. © ANP
Al op jonge leeftijd liet Friso, hier in het midden op de foto, weten dat hij niets voelt voor een koningschap. Toen hij 9 jaar was, zei hij over zijn broer Willem-Alexander: "Je mag Alex wel in elkaar slaan, maar niet doodslaan, want dan moet ik koning worden." © ANP
Ook studeerde Friso Mechanical Engineering aan de University of California in Berkeley. In 1995 begon hij aan zijn eerste baan: hij ging aan de slag bij McKinsey & Company in Amsterdam. © ANP
Prins Friso stond bekend als nuchter persoon. Zijn vader, prins Claus, zou een belangrijke inspiratiebron voor hem zijn geweest om ondanks zijn publieke bestaan, een zo normaal mogelijk leven te leiden. © ANP
In Nederland hangen sommige mensen de vlag halfstok. © NU.nl/Edo Dijkgraaf
Een jongetje brengt met zijn moeder een bloemetje bij de ingang van Huis ten Bosch, de plek waar prins Friso maandag overleed. © ANP
Prins Johan Friso werd 44 jaar. © ANP