Nu de scholen weer zijn begonnen moet het zuiden van het land de komende tijd rekening houden met een toename van het aantal mazelengevallen.

Tot nog toe hebben de ziektegevallen zich vooral geconcentreerd in het midden van het land. Doordat jonge kinderen nu weer naar school gaan, kunnen ze gemakkelijker een besmetting oplopen, zegt directeur Roel Coutinho van het Centrum Infectiebestrijding van het RIVM maandagochtend in het Radio 1 Journaal.

"Het is behoorlijk doorgegaan met de mazelenepidemie, ook in de zomer", aldus Coutinho. "Als je het vergelijkt met onze laatste epidemie van 13 jaar geleden, toen had je echt een dip tijdens de vakantie. Maar nu is het best wel doorgegaan. Dus het gaat sneller dan wij hadden verwacht."

Coutinho zegt in een reactie tegenover NU.nl niet precies te weten waarom de epidemie sneller gaat dan de vorige uitbraak. "Misschien heeft het te maken met de spreiding van de schoolvakantie. Het aantal kinderen dat gevoelig is voor mazelen is nu ook groter. Maar of dat betekent dat deze uitbraak ook groter zal zijn is lastig te zeggen. Dat weten we pas achteraf."

Niet bestrijden

De ziekte wordt makkelijk overgedragen van kind op kind. "Schoolbesturen kunnen er eigenlijk niets aan doen", stelt Coutinho. "We zijn de epidemie ook niet aan het bestrijden. Bij de groep die om principiële redenen niet wordt ingeënt zien we ook geen stijging in het aantal vaccinaties. Dan gaat het gewoon door."

Volgens het RIVM is er dit jaar bij zeker 920 mensen mazelen vastgesteld. Meer dan 60 van hen zijn in het ziekenhuis beland en dat is vrij veel, stelt Coutinho.

"In de meeste gevallen gaat het om longontsteking. Het zijn voornamelijk korte opnamen. Misschien sturen artsen kinderen eerder door, omdat ze minder ervaring hebben met de ziekte dan artsen pakweg 50 jaar geleden hadden."

Vijf vragen over mazelen

Beweeg de cursor over het diagram om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van RIVM. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen