Vervoerders verdienen samen meer dan 30 miljoen euro aan reizigers die vergeten uit te checken, veel meer dan tot nu toe werd gedacht.

Dat schrijft De Telegraaf.

Wie met een ov-chipkaart reist, betaalt bij het inchecken een instaptarief bij wijze van borg; 4 euro in de bus, metro en tram en 10 tot 20 euro in de trein. Bij het uitchecken wordt dat verrekend met de feitelijke reiskosten. Wie vergeet uit te checken of dat door een storing niet kan, is de borg kwijt.

Zo'n 1 procent van de reizigers vergeet uit te checken, zeggen ov-bedrijven in de krant. Reizigers kunnen hun geld terugvragen, maar slechts 10 procent doet dat.

Terugvloeien

Consumenten- en reizigersorganisaties als Rover en Voor een Beter OV vinden dat de miljoenen op een simpele en klantvriendelijke manier volledig moeten terugvloeien naar de reiziger.

In april 2011 besloot de Tweede Kamer op voorspraak van het CDA dat de vervoerders inzicht moeten geven in het bedrag dat zij 'verdienen' aan reizigers die niet uitchecken. In het besluit van de Kamer werd ook vastgelegd dat consumentenorganisaties moeten worden betrokken bij de manier waarop het geld wordt besteed dat vervoerders overhouden aan het niet uitchecken.

'Nodeloos ingewikkeld'

Conexxion stelt in de krant niet te willen verdienen aan de ov-chipkaart. "Maar het systeem is nodeloos ingewikkeld en kost ons miljoenen", aldus directeur Myra Koomen. Veolia wil liever een eenvoudiger systeem, bijvoorbeeld de herinvoering van het zonesysteem. "Dat is veel goedkoper", stelt directeur Manu Lageirse.