De Roemeense politie was er bijna in geslaagd een nepdeal te sluiten voor de aankoop van twee van de zeven schilderijen die waren gestolen uit de Kunsthal in Rotterdam.

De hoofdverdachte werd echter op het laatste moment getipt, waarop zijn moeder de schilderijen verbrandde. Dat schrijft het AD zaterdag.

Een maand na de roof in oktober zou de politie zijn getipt door kunstexpert Maria Dragu, conservator van het Nationaal Museum in Boekarest. Zij had twee van de vijf gestolen schilderijen in handen gehad en gezien dat het om gestolen waardevolle werken ging.

De gestolen doeken van onder anderen Picasso, Gauguin en Monet waren vele miljoenen waard.

Paniek

De kunstexpert waarschuwde de politie op 19 november, bevestigt de Roemeense aanklaagster Sonia Botezatu in de krant. Op 19 januari sloten een pseudokoper en een undercoveragent een deal met de kunstrovers.

Hoofdverdachte Radu Dogaru wilde volgens de aanklaagster een Picasso en een Matisse, die miljoenen waard zijn, verkopen voor vijftigduizend euro.

De overdracht zou twee dagen later plaatsvinden, maar een nacht voor de verkoop werd Dogaru gebeld door een kennis. Die waarschuwde hem dat de politie hem van de kunstroof verdacht. Hierop zou Dogaru in paniek met een handlanger hebben gebeld. De volgende ochtend werden de verdachten aangehouden.

Zijn moeder heeft eerder verklaard de schilderijen te hebben begraven en later, toen de politie in haar dorp naar de schilderijen op zoek ging, te hebben verbrand. Die verklaring trok ze voor de rechter echter in.

Kachel

In een kachel van de moeder is as gevonden, maar het staat niet vast dat het as is van de verbrande schilderijen. Wel zijn pigmenten gevonden die niet worden gebruikt door hedendaagse schilders. De pigmenten zijn typerend voor de late negentiende en begin twintigste eeuw, de periode waaruit de gestolen schilderijen dateren.

Ook de gevonden spijkers in de as dateren van de late negentiende eeuw, meldde het Roemeense persbureau Mediafax donderdag.

De zeven werken die werden geroofd zijn van Pablo Picasso, Henri Matisse, Paul Gauguin, Meyer de Haan, Lucian Freud en twee van Claude Monet. De verzekerde waarde was achttien miljoen euro. Dinsdag staan de verdachten voor de rechtbank in Boekarest.

Overzicht gebeurtenissen na roof Kunsthal