Ook nu het Nederlandse ambassadepersoneel is teruggehaald uit Jemen wordt nog hard gewerkt om de ontvoerde journaliste Judith Spiegel en haar man Boudewijn Berendsen vrij te krijgen.

''We zetten alles op alles'', aldus ambassadeur Jeroen Verheul vrijdagavond.

Verheul sprak na zijn terugkeer donderdag meteen met de familie van Spiegel en Berendsen. Die maakte zich ''uitermate grote zorgen'' nu de ambassade is gesloten vanwege een terroristische dreiging, maar kon in het gesprek met Verheul worden gerustgesteld. Volgens Verheul heeft de kwestie zeer hoge prioriteit.

Verheul, sinds vorig jaar ambassadeur in Jemen, kent het stel zelf ook. ''Deze mensen zijn bij mij thuis geweest en op de receptie. Daar heb je koffie mee gedronken. Het zijn hele leuke mensen die in een verschrikkelijke situatie terecht zijn gekomen.''

Filmpje

Spiegel en Berendsen werden begin juni in Jemen ontvoerd door gewapende mannen. In juli dook een filmpje op waarin het tweetal een dramatische oproep doet aan Nederland om iets aan hun situatie te doen. Daarna was het lange tijd stil rond de zaak.

Verheul zei verder dat het niet waarschijnlijk is dat de ambassade in de Jemenitische hoofdstad Sanaa begin volgende week weer open gaat. ''Dat is wat al te optimistisch'', aldus de ambassadeur.

''We hebben niet voor niets besloten om de ambassade te sluiten. Serieuze en betrouwbare informatie heeft tot dat besluit geleid. Dus we hebben ook serieuze en betrouwbare informatie nodig die aangeeft dat er geen sprake meer is van een dreiging'', lichtte Verheul toe.

Daarnaast kost het simpelweg tijd om het ambassadepersoneel, dat nu in Nederland is, weer naar de Jemenitische hoofdstad Sanaa te vliegen. ''Dinsdag gaat dan gewoon niet lukken.''

Geen acuut gevaar

Voor Verheul was de sluiting van de ambassade onwezenlijk, omdat er geen acuut gevaar dreigde. ''Als er over en weer geschoten wordt, dan weet je dat je weg moet wezen. Maar nu is er informatie dat er gevaar dreigt. Je handelt  op basis van papier, niet kogels.''

Tegelijkertijd was het volgens de ambassadeur simpelweg onverantwoord om te blijven en dus gingen de deuren dicht.

Hoeveel Nederlanders precies nog in Jemen zijn, is onduidelijk. De ambassade riep eerder alle Nederlanders op het land zo snel mogelijk te verlaten.Verheul schat dat het gaat om ongeveer 20 mensen. In totaal staan 40 mensen geregistreerd bij de ambassade als woonachtig in Jemen.