De 31-jarige gedetineerde die recentelijk een medegevangene doodstak in de gevangenis van Nieuwegein, voelde zich onveilig in de gevangenis en had om die reden een steekwapen.

Dat stelt Willem Jan Ausma, advocaat van de verdachte, in een gesprek met NU.nl.

Ausma heeft naar eigen zeggen aanwijzingen die erop duiden dat in de gevangenis ''dingen beter geregeld kunnen worden.'' Het lukt volgens hem niet om het beter te regelen, ''omdat er toch wel een gebrek is aan personeel en ook aan opleiding hoe te handelen in dit soort situaties.''

Ausma laat weten ''heel benieuwd'' te zijn naar de resultaten van een intern onderzoek dat op dit moment in volle gang is.

Bekijk het interview met de advocaat​:

Spanningen

De advocaat heeft naar eigen zeggen inmiddels een ''redelijk beeld'' van wat zich op dinsdag 30 juni in de gevangenis heeft afgespeeld. ''Er waren spanningen: een ruzie over verdovende middelen die niet betaald werden. Vervolgens is daar ook fysiek geweld aan te pas gekomen. Niet om te incasseren, maar juist om mijn cliënt de mond te snoeren, zodat hij wel eens ophield met zeuren. En hij voelde zich daar niet meer veilig.''

Volgens Ausma is zijn cliënt niet de enige gedetineerde in Nieuwegein die een wapen heeft om de eigen veiligheid te waarborgen. ''Er zijn meer mensen die toch wel op de een of andere manier een soort wapen hebben. Puur voor hun eigen veiligheid. Dat wapen dragen ze niet bij zich, maar hebben ze wel ergens liggen. Als het uit de hand loopt, dan willen ze toch wel iets hebben om zich mee te verdedigen. Zo ook in dit geval.''

In oktober vorig jaar vond ook een steekpartij plaats in de gevangenis van Nieuwegein, na een ruzie tussen drie gevangenen. Een van de drie raakte toen lichtgewond.

Controle

Woordvoerder Jochgem van Opstal van de Dienst Justitiële Inrichtingen laat in een reactie weten dat er door het personeel van gevangenissen regelmatig wordt gecontroleerd op wapens. "Dat gebeurt aangekondigd én onaangekondigd. Daarbij worden wel eens dingen aangetroffen." Volgens Van Opstal is niet altijd te bepalen of een gedetineerde een wapen heeft om zichzelf te beschermen. 

Hij verwerpt de stelling dat de steekpartij in Nieuwegein kon plaatsvinden als gevolg van bezuinigingen. "Over deze specifieke zaak kan ik lopende het onderzoek niet zo veel zeggen, maar de aangekondigde bezuinigingen zijn nog niet effectief. Bovendien treffen die de inrichting in Nieuwegein niet."

Heterdaad

De cliënt van Ausma zat in Nieuwegein een celstraf van 3 jaar uit voor ''een enigszins vergelijkbaar'' delict. Zonder dodelijke afloop, stelt Ausma, maar wel in ''de pogingssfeer''.

Hij werd in Nieuwegein op heterdaad betrapt. ''Dus de schuldvraag speelt eigenlijk niet'', aldus Ausma.

Inmiddels is de verdachte overgebracht naar de landelijke afzonderingsafdeling in Vught. Hij wordt onderzocht door een psychiater en een pyscholoog. Er moet nog een aantal getuigen worden gehoord, vertelt Ausma. ''En misschien wil ik zelf nog een aantal getuigen horen bij de rechter-commissaris, daar ben ik nog niet helemaal uit want ik heb het dossier nog niet compleet.''

Het interne onderzoek kan volgens Ausma nog enkele maanden duren.