Het Mexicaanse telecomconcern América Móvil wil KPN overnemen.

Het bedrijf doet een bod van 2,40 euro per aandeel op het Nederlandse telecombedrijf, wat neerkomt op 7,2 miljard euro. Dat werd vrijdag bekendgemaakt.

América Móvil, het bedrijf van de multimiljardair Carlos Slim, heeft al een belang van bijna 30 procent in KPN. In totaal waardeert Slim KPN met zijn bod op 10,3 miljard euro.

Slim doet zijn bod nu gestand bij een belang van meer dan 50 procent, maar volgens marktkenners rekent hij op een overname van alle aandelen. 

Het aandeel KPN sloot donderdag op 2 euro. Het bod biedt een premie van ruim 35 procent op de gemiddelde slotkoers van het aandeel de afgelopen 30 handelsdagen.

In mei vorig jaar wees KPN een bod van América Móvil van 8 euro per aandeel (voor een belang van maximaal 28 procent) in eerste instantie af. 

Steun

Het concern heeft inmiddels KPN op de hoogte gesteld van zijn plannen. ''Wij zouden steun van het bestuur van KPN verwelkomen'', aldus het bedrijf, dat mikt op een meerderheidsbelang en een gezamenlijke strategie.

KPN zegt kennis te hebben genomen van het bod en geeft daarbij aan "alle strategische opties beschikbaar voor KPN te onderzoeken".

Kalmte

In een reactie op het intranet van zijn bedrijf maant topman Eelco Blok het personeel tot kalmte. Blok verwacht dat de "speculaties'' over het bedrijf van de afgelopen weken de komende tijd zullen aanhouden. Hij roept zijn personeel op daar niet in mee te gaan.

"Richt je vooral op de klant en de excellente dienstverlening'', aldus Blok. De topman begrijpt dat er vragen zijn bij zijn medewerkers en dat ze graag meer zouden willen horen. "Zodra dat mogelijk is, zal ik er bij jullie op terugkomen'', beloofde de topman.

AFM

Het biedingsbericht van het Mexicaanse telecombedrijf moet nog worden voorgelegd aan de Autoriteit Financiële Markten. Zodra de toezichthouder zijn fiat heeft gegeven, wordt het bod officieel uitgebracht. Naar verwachting gebeurt dit in september.

KPN-topman Eelco Blok bezit momenteel ruim 500.000 aandelen in zijn bedrijf. Daarmee zou een verkoop van KPN aan América Móvil hem bij het huidige bod hem 1,2 miljoen euro opleveren.

Beweeg de cursor de lijn om de bedragen te zien. De gegevens zijn afkomstig van NYSE Euronext. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Daan van Elk

Marktkenners signaleren een aantal opties waarmee een mogelijke overname nog zou kunnen afketsen. Zo kan de overheid ingrijpen, maar zo'n stap uit Den Haag wordt niet verwacht. Ook een bod van een tegenpartij is nog mogelijk maar wordt door marktvorsers niet heel reëel geacht.

Verder heeft KPN een onafhankelijke stichting die een beschermingsconstructie op kan tuigen. In documenten van KPN staat dat deze 'Stichting preferente aandelen B KPN' de verantwoordelijkheid heeft het bedrijf te beschermen tegen zaken die "de continuïteit, onafhankelijkheid en identiteit" in gevaar brengen.

De Stichting kan zogenoemde preferente aandelen omzetten in stukken met stemrecht en zo tegen een overname ingaan. Een woordvoerder van deze organisatie was vrijdag niet direct bereikbaar.

Afspraak

Het Mexicaanse bedrijf beëindigde onlangs een afspraak met KPN waarbij het zijn belang niet boven de 30 procent uit mocht brengen.

Dat gebeurde nadat KPN bekend had gemaakt de Duitse tak E-Plus te willen verkopen aan het Spaanse Telefónica. América Móvil is naar verluidt zeer kritisch over die stap, maar liet vrijdag weten de transactie nog te bestuderen.

KPN stond na opening van de beurs in Amsterdam bovenaan in de AEX met een koerswinst van 17 procent op 2,34 euro rond 10.30 uur.

Zie ook: 
Profiel KPN 
Profiel Carlos Slim 
Profiel América Móvil 
Telefónica blijft bij bod op E-Plus
De overname van KPN: wat ging er vooraf 
Kamp houdt ontwikkelingen KPN in de gaten