De Nederlandse ambassade in Jemen is een potentieel doelwit van een terroristische aanslag.

Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag.

Eerder was geen sprake van een gerichte dreiging tegen de ambassade, maar nu wordt Nederland genoemd in een rij landen die potentieel doelwit zijn van een aanslag, aldus het ministerie.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft woensdag ook de laatste medewerkers van de ambassade in Sanaa teruggehaald. Het gaat in totaal om twaalf mensen, die inmiddels het land uit zijn, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdagavond. 

Andere landen

Het ministerie baseert zich op nieuwe informatie, waarin onder meer de Nederlandse ambassade wordt genoemd als een potentieel westers doelwit voor een terroristische aanslag. Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken benadrukt dat de dreiging niet alleen voor Nederland, maar ook voor andere westerse landen geldt. 

Dinsdag werd nog besloten het aantal medewerkers op de Nederlandse ambassade in Jemen tijdelijk te verkleinen naar vier Nederlanders. Twee andere Nederlandse medewerkers moesten terugkeren naar Nederland. Eerder was echter geen sprake van een gerichte dreiging tegen de ambassade, aldus Buitenlandse Zaken. 

Op de ambassade werken normaal zes Nederlanders en vijftien lokale medewerkers. De vijftien lokale medewerkers verlaten het land niet. De twaalf medewerkers die Jemen inmiddels hebben verlaten zijn de vier uitgezonden Nederlanders en Nederlandse beveiligers. 

Begin volgende week, nadat het islamitische Suikerfeest is afgelopen, bekijkt Buitenlandse Zaken de situatie opnieuw. Mensen die bijstand nodig hebben, kunnen nog wel een noodnummer bellen dat buiten Jemen wordt beantwoord.

Enkeling

De Nederlanders van wie bekend is dat ze in Jemen zijn, zijn op de hoogte gebracht van het vertrek van het ambassadepersoneel. Buitenlandse Zaken adviseert de Nederlanders in Jemen sinds dinsdag het land tijdelijk te verlaten. Er zijn ongeveer 40 geregistreerde Nederlanders in het land.

Woensdag meldde een woordvoerder van het departement dat slechts een enkeling dit advies op lijkt te volgen. 

Dreigniveau

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid ziet geen reden om het dreigingsniveau in Nederland te verhogen, liet een woordvoerder weten.

Dat staat sinds dit voorjaar al op 'substantieel', het op een na hoogste niveau. Dat was toen gebaseerd op de terugkeer van Nederlandse Syrië-gangers.

Onderschept

Begin deze maand waarschuwde de Amerikaanse regering voor een verhoogde terreurdreiging. Washington liet afgelopen weekeinde ongeveer 20 ambassades en consulaten in islamitische landen tijdelijk sluiten.

Dat gebeurde nadat communicatie was onderschept tussen de hoogste leider van al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, en de leider van de in Jemen gevestigde Arabische afdeling van de terreurorganisatie. Ook andere westerse landen sloten hun vestigingen.

Begin deze week verscherpte de situatie. De VS riepen hun burgers op het land direct te verlaten en gaf overheidspersoneel in Jemen de opdracht te vertrekken. Ook dit werd gevolgd door andere westerse landen zoals Nederland. Dinsdag evacueerden de VS en Groot-Brittannië ambassadepersoneel.

Achtergrond: 'Angst is de grote kracht van terrorisme'