De politie in Nederland is extra waakzaam naar aanleiding van de verhoogde terreurdreiging waarvoor de Verenigde Staten afgelopen weekeinde waarschuwden.

Op verschillende punten worden extra controles uitgevoerd, vertelde Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof dinsdagmiddag in het Radio 1-programma Dit is de Dag.

"We controleren op het spoor, onder andere op de hsl. Ook op Schiphol worden passagiers en de cargo van vluchten naar Amerika extra gecontroleerd", aldus Schoof. Eerder wilde een woordvoerder niet zeggen of Nederland extra maatregelen heeft getroffen.

Volgens Schoof worden in heel Europa extra maatregelen genomen naar aanleiding van de Amerikaanse aanwijzingen. "We maken onze eigen afwegingen op basis van wat de Amerikanen ons melden."

"We nemen de Amerikaanse signalen meer dan serieus en hebben de laatste dagen ook veel contact gehad met de VS."

Geen reëele dreiging

Schoof herhaalde in het programma verder dat er 'geen reële dreiging' voor Nederland is. "Mensen maken zich zorgen, maar dat is in Nederland niet nodig. Wel als je in Noord-Afrika zit en de Nederlandse belangen vertegenwoordigt, maar niet meer dan je normaliter al doet." Het dreigingsniveau in Nederland is nog altijd substantieel, het op een na hoogste niveau.

"De Belgische autoriteiten hebben iets specifiekere informatie over mogelijke dreiging in België, waardoor ze een andere manier van handelen hebben", verklaart Schoof de stevigere maatregelen bij de zuiderburen.

De VS hebben ongeveer twintig ambassades en consulaten in de islamitische werend gesloten vanwege een dreiging van al-Qaeda. Andere westerse landen volgden dat voorbeeld. Nederland besloot daarop de ambassade in Jemen tijdelijk te sluiten.

Achtergrond: 'Angst is de grote kracht van terrorisme'