Reizen met de bus en tram is sinds de invoering van de OV-chipkaart in bijna het hele land duurder geworden. De tarieven van het streekvervoer rond Den Haag stegen de afgelopen twee jaar het hardst.

Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van treinreiziger.nl.

Rond de hofstad gingen de tarieven in twee jaar tijd met ruim 47 procent omhoog. In Amsterdam was sprake van een stijging van ruim 38 procent en in de rest van Noord-Holland steeg de kilometerprijs voor bus en tram met ruim 27 procent.

In 2011 werd de strippenkaart vervangen door de OV-chipkaart. Sindsdien mogen regio's zelf een prijs per kilometer bepalen. Daardoor zijn volgens de website rare prijsverschillen ontstaan. Zo kost een ritje met de stadsbus in Leeuwarden minder dan tien cent per kilometer, terwijl de streekbus in Den Haag bijna zeventien cent per kilometer kost.

Uitzonderingen

In vrijwel alle regio's zijn de kilometertarieven sinds 2011 met acht procent of meer toegenomen. Uitzonderingen zijn de regio Utrecht, waar reizen per bus vier procent duurder werd en de regio Almere, waar een busreis zelfs bijna vijf procent goedkoper is geworden.

Naast de kilometerprijs betalen reizigers bij elke rit ook een basistarief, dat in het hele land hetzelfde is. Dat tarief steeg in twee jaar tijd met bijna negen procent.