In zee, meren, plassen en rivieren zijn dit jaar veel meer mensen om het leven gekomen tijdens het zwemmen dan in andere jaren. Alleen dit weekend al verdronken vijf mensen, allen Polen. 

Niet alleen het mooie zomerweer speelt daarbij een rol. Veel slachtoffers zijn afkomstig uit Oost-Europese landen als Polen en Bulgarije, waar het zwemmen niet op jonge leeftijd wordt geleerd.

Dat meldt Reddingsbrigade Nederland maandag na een bericht hierover bij de NOS. Deze zomer kwamen tot nu toe al veertien mensen om in zee en binnenwater, nadat zij in de problemen waren gekomen.

De helft is van allochtone afkomst. Behalve de veertien verdronken ook twee personen bij wie er een medische achtergrond was.

Zwemcultuur

Gekeken naar de afgelopen 5 jaar, gaat het jaarlijks normaal om gemiddeld vier zwemdoden. "En het zwemseizoen is nog lang niet voorbij", stelt directeur Raymond van Mourik van Reddingsbrigade Nederland.

Volgens hem ontbreekt het in veel Oost-Europese landen aan een zwemcultuur waarmee mensen van jongs af aan mee vertrouwd worden gemaakt.

"Veel van deze mensen weten niet eens dat je goed moet kunnen zwemmen om het water in te gaan. We proberen er zoveel mogelijk aan te doen door informatie te geven. Op onze site zijn tips te vinden in alle denkbare talen. De vraag is hoe je die mensen bereikt", aldus Van Mourik.

Toezicht

De reddingsbrigade adviseert zwemmers alleen in natuurwater te zwemmen waar toezicht is. Verder moet iedereen zich afvragen hoe goed hij of zij kan zwemmen. "Als je niet kunt zwemmen, ga dan niet verder in het water dan tot de knie, zeker bij het zwemmen in zee."

Vrijdag overleed een man bij Hoofddorp, een dag eerder verdronk een Pool in een meer bij Overveen. Zondag overleed een 23-jarige Pool bij Callantsoog. Ook verdronken in Horst dit weekeinde twee Poolse seizoensarbeiders.

Op de drukke stranden en in recreatiegebieden is ook het aantal zoekgeraakte kinderen weer flink opgelopen. De afgelopen maand waren het er ruim 600. Van Mourik wil ouders op het hart drukken op het strand permanent toezicht te houden op hun kinderen als ze geen zwemdiploma hebben.

Waarschuwen

De Poolse ambassade gaat Polen waarschuwen voor de gevaren. In EenVandaag zei een woordvoerder samen met de Reddingsbrigade Nederland een actie te beginnen om Polen te adviseren over hoe ze zich moeten gedragen in het water.

''We willen ze bereiken via Poolse parochies, winkels, werkgeversorganisaties en Poolstalige media in Nederland", aldus de zegsman.