De Aziatische tijgermug probeert zich voor het vierde jaar op rij te vestigen in Nederland. Donderdag werd het insect aangetroffen door inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op industrieterreinen in Weert en Montfoort. 

Een paar weken geleden dook de mug al op bij een bandenimporteur in Oss. Bart Knols is medisch entomoloog en doet onderzoek naar muggen bij In2Care in Wageningen.

Hij beantwoordt vijf vragen over de Aziatische tijgermug.

Wat is de Aziatische tijgermug?

"De Aziatische tijgermug is een klein, vervelend mugje dat normaal gesproken voorkomt in Zuidoost-Azië. Het insect is zwart-wit gestreept en is vervelend omdat het ook overdag steekt. Bovendien zijn ze vanwege hun grootte moeilijk op te sporen en kunnen ze mogelijk tropische infectieziekten overdragen zoals knokkelkoorts of gele koorts."

Hoe groot is de kans dat de mug zulke ziektes verspreidt in Nederland?

"Dat weten we niet exact, maar de kans is niet nul. Verspreiding gebeurt als een geïnfecteerd persoon in Nederland wordt gestoken en de tijgermug de infectieziekte overdraagt aan een ander. In Italië gebeurde dit in 2007. Daar werden in drie weken tijd tweehonderd mensen getroffen door een Aziatisch virus."

Hoe is de Aziatische tijgermug in Nederland gekomen?

"Door import en transport van voornamelijk autobanden en geluksbamboe. In autobanden kan het beest zich uitstekend voortplanten als er een laagje water in staat. Warm water is goed voor de mug omdat er veel voedsel in het water komt door bacteriële groei. Het huidige weer met hoge temperaturen en veel oppervlaktewater door stortbuien zijn dus ideaal voor de mug."

"De geïmporteerde stekjes van de geluksbamboe staan ook in water. De mug legt zijn eitjes er al in Azië in. Ze overleven de reis naar Nederland en zo komt de mug hier terecht."

Hoe kan de mug het best worden bestreden?

"Door te zorgen dat hij niet binnenkomt. Op dit moment is er nog geen definitieve vestiging en dat moeten we zo houden. Mochten ze zich wel verspreiden, moeten we ons gaan insmeren afwerende middelen zoals Deet. Een klamboe helpt niet, want de beesten steken voornamelijk overdag."

Doet de overheid genoeg om de mug te weren?

"Nee. De NVWA moet strenger zijn voor importeurs van geluksbamboe en banden. De goederen moeten muggenvrij in Nederland aankomen en er moet meer worden geïnspecteerd. De inspectie geeft helaas geen geld uit aan extra inspecteurs, terwijl je de bestrijding echt op orde moet hebben. Anders gaat het mis en vestigt de mug zich ook hier."