Zeker 780 gevallen van mazelen zijn er nu in Nederland bekend, maar dit aantal is een ''grote onderschatting'' van het werkelijke aantal ziektegevallen.

De meeste mensen stappen namelijk niet naar de huisarts als ze besmet zijn met de ziekte. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag.

Vorige week stond de teller op 613 geregistreerde gevallen. Tot nu toe zijn er 37 ziekenhuisopnames geweest, 11 meer dan vorige week.

Verreweg de meeste mensen die besmet raken, vooral kinderen, wonen in de biblebelt, de strook van Zeeland tot West-Overijssel waarin veel strenggereformeerden wonen die hun kinderen niet laten inenten.

Beweeg de cursor over het diagram om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van RIVM. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Niet ingeënt

Bijna iedereen die besmet is (96 procent) is niet ingeënt tegen de ziekte.

Naast jonge kinderen zijn ook zes gezondheidsmedewerkers besmet geraakt. Dat gebeurde waarschijnlijk tijdens hun werk. Vijf van hen waren niet gevaccineerd, eentje was dubbel ingeënt maar raakte toch besmet.

Baby's

Aan de oproep van het RIVM om baby's extra te laten vaccineren, wordt in de regio veel gehoor gegeven. De eerste weken van juli hebben zo'n 2000 kinderen tot 14 maanden een extra vaccinatie gehad. Dat heeft Roel Coutinho, hoofd infectiebestrijding van het RIVM, donderdag laten weten.

"Het vaccinatie-advies voor deze groep wordt goed gevolgd, behalve door leden van de bevindelijk gereformeerde gemeente'', aldus Coutinho.

Volgens hem hebben recente aansporingen van politici aan streng gereformeerde ouders om hun kinderen toch te laten vaccineren nauwelijks effect gehad. "Dat is niet verbazingwekkend, want bij de vorige mazelenepidemie ging dat precies zo'', aldus Coutinho.

Niet beschermd

Het RIVM riep begin juli alle baby's tussen 6 en 14 maanden uit deze regio op voor een extra vaccinatie tegen mazelen. Deze groep is namelijk niet beschermd tegen de mazelen omdat kinderen volgens het reguliere vaccinatieprogramma pas bij 14 maanden de BMR-prik krijgen tegen de bof, mazelen en rodehond. 

Tot 6 maanden kunnen baby's niet ingeënt worden tegen de ziekte. De oproep eerder deze maand was gericht aan 6000 baby's, maar dat cijfer loopt op omdat er steeds baby's bijkomen, zegt Coutinho.

De meeste kinderen die nu een extra vaccinatie krijgen, krijgen er bij 14 maanden nog een omdat volledige bescherming voor die tijd niet gegarandeerd is.

Najaar

De stijging van het aantal mazelenpatiënten is geheel volgens verwachting van het RIVM, de grootste piek komt waarschijnlijk pas in het najaar.

Het RIVM kan geen inschatting geven van het werkelijk aantal besmettingen, maar baseert zich op ervaringen van de mazelenepidemie in 1999 en 2000. Toen lag het aantal besmettingen zo'n 10 tot 11 keer hoger dan het aantal geregistreerde gevallen.

Dat bleek achteraf, na onderzoek. Het instituut is van plan om ook na deze epidemie onderzoek te doen op scholen om het echte aantal besmettingen vast te stellen.

Vijf vragen over mazelen

Beweeg de cursor over het diagram om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van RIVM. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen