Twee jonge mannen hebben in september vorig jaar een dakloze man zodanig tegen zijn hoofd geschopt dat hij daar makkelijk aan had kunnen overlijden.

Zeker omdat de 21-jarige Nijmegenaar en een 23-jarig man uit Westervoort nog doortrapten toen hun slachtoffer al roerloos op straat lag. Ze lieten de man tenslotte hulpeloos achter.

Het Openbaar Ministerie verwijt de mannen daarom woensdag voor de rechtbank in Arnhem een poging tot moord en eiste tegen beiden een celstraf van 8 jaar.

Beelden van de schoppende mannen zijn voor het opsporingsonderzoek uitgebreid op televisie geweest. Dat leidde tot veel commotie en Kamervragen.

Ruzie

De mannen hadden eerder op de avond in het centrum van Nijmegen ruzie met hun 51-jarige slachtoffer. Wat daar precies is gebeurd, is nooit duidelijk geworden. Zeker is volgens het OM wel dat de twee de dakloze later aanvielen.

Ze schopten hem, stopten daarmee en gingen toen weer door. Dat herhaalde zich meermalen. ,,De mannen hebben op meerdere momenten minutenlang de tijd gehad om zich te bezinnen, maar dat niet gedaan'', concludeert het OM.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.