De afgelopen maand zijn 69 mensen uit bevindelijk gereformeerde kringen thuis gevaccineerd tegen de mazelen door de GGD Midden Nederland.

Daar komen er niet veel meer bij, denkt GGD-arts Frits Woonink.

''We hebben de brief in juni gestuurd. Het effect werkt langzaam uit. Iedereen heeft inmiddels wel zijn eigen afweging gemaakt'', schat Woonink in.

De brief is gestuurd naar gezinnen die kinderen hebben op reformatorische scholen die niet of slechts gedeeltelijk zijn ingeënt. Hoeveel mensen er precies zijn aangeschreven, heeft Woonink niet paraat. Hij schat dat tussen de 2 en 10 procent van de aangeschreven mensen uiteindelijk hun kinderen thuis heeft laten vaccineren.

Wat de beweegredenen zijn van ouders om thuis juist wel in te laten enten, kan Woonink niet zeggen. ''In 1992 speelde de vrees voor sociale controle zeker mee. Mensen kwamen toen ook in het donker bij de huisarts. Maar we zijn inmiddels 20 jaar verder. Je kan zonder onderbouwing niet zomaar roepen dat die sociale controle nog steeds even groot is.''

Mazelen

In de inenting zit onder meer een vaccin tegen mazelen, dat binnen een week tot tien dagen zal werken. Sinds mei is in Nederland een uitbraak van die ziekte gaande.

Eind vorige week waren meer dan 600 besmettingen gemeld. Daarvan wonen verreweg de meeste mensen in de biblebelt, de strook van Zeeland tot West-Overijssel waarin veel strenggereformeerden wonen.

Vijf vragen over mazelen

Beweeg de cursor over het diagram om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van RIVM. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen