Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag tegen de 24-jarige Syriëganger Mohammed G.  verplichte opname in een psychiatrisch ziekenhuis geëist wegens ontoerekeningsvatbaarheid.

Omdat G. last zou hebben van stemmen in zijn hoofd, achtten deskundigen hem eerder al volledig ontoerekeningsvatbaar.

G. stond woensdag in Rotterdam voor de rechter, nadat hij in november samen met twee anderen werd gearresteerd door de Nationale Recherche. Ze waren volgens justitie van plan om naar Syrië af te reizen.

Twee van de drie verdachten hadden al een ticket op zak om van Brussel naar de grens van Turkije te vliegen. Bij de arrestaties vond de recherche onder meer steekwapens, afscheidsbrieven en jihadistische geschriften.

"De officieren van justitie vinden dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan een zeer ernstig strafbaar feit, waarvoor een lange gevangenisstraf op zijn plaats zou zijn", meldt het OM. 

"Onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Forensische psychiatrie en psychologie concluderen echter dat de verdachte ontoerekeningsvatbaar is. Daarom hebben de officieren de rechtbank vandaag gevraagd de verdachte te ontslaan van alle rechtsvervolging en hem voor een jaar te laten opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis."

Geesten

Mohammed G. die zich herhaaldelijk op zijn zwijgrecht beriep, zegt zelf dat hij geesten ziet.

De geest van een oude krijger zou hebben gezegd dat hij naar Syrië moet reizen om daar te strijden tegen het regime van president Bashar al-Assad.

Potentieel gevaarlijk

De rechter gaat nog wel bepalen of het strafbaar is, wat G. wilde doen. Jihadgangers die worden tegengehouden, zoals G., zijn volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) potentieel gevaarlijk, omdat ze betrokken kunnen raken bij binnenlandse complotten, zoals eerder in andere landen is gebleken.

G. stond als enige terecht. Over de vervolging van de andere twee, Kaya K. en Aykut K., heeft het OM nog niet definitief beslist. Het tweetal is al geruime tijd op vrije voeten.