De gemeente Amsterdam mag doorgaan met het verminderen van het aantal raambordelen op de Wallen. De Raad van State deed woensdag uitspraak in de zaak en laat het nieuwe bestemmingsplan in stand.

Dat betekent dat de gemeente raamprostitutie mag concentreren rond de Oude Nieuwstraat en de Oudezijds Achterburgwal. Eigenaren en exploitanten van 100 ramen in 26 nog actieve raambordelen die als gevolg van het bestemmingsplan moeten verdwijnen, verloren het beroep bij de Raad van State.

Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.

De hoogste bestuursrechter kan zich wel vinden in het beleid van het stadsdeel Centrum. ''Het stadsdeel heeft aannemelijk gemaakt dat de concentratie van raambordelen bijdraagt aan een betere beheersing van de raamprostitutie en efficiënter toezicht en handhaving mogelijk maakt'', oordeelt de afdeling bestuursrechtspraak.

''Dit leidt niet alleen tot een beter ondernemers- en woon- en leefklimaat in het concentratiegebied, maar ook daarbuiten''. Daardoor wordt de binnenstad gevarieerder, valt in de uitspraak te lezen.

Leegstand

De bezwaarmakers waarschuwden tijdens de zitting op 19 juni dat leegstand dreigt in de oude prostitutiepanden. De Raad van State is echter van mening dat het bestemmingsplan voldoende rendabele exploitatiemogelijkheden biedt. Het stadsdeel heeft volgens de raad aannemelijk gemaakt dat het bestemmingsplan uitvoerbaar is, nu het zo nodig zelf de prostitutiepanden zal aankopen en na verloop van tijd zal verkopen.

Nu het bestemmingsplan definitief is geworden, moeten 62 raambordelen op de Wallen en in de westelijke grachtengordel sluiten. In een groot aantal panden is de raamprostitutie al beëindigd.

Het bestemmingsplan maakt deel uit van het Project 1012, genoemd naar het postcodegebied in het centrum. Met dit project wil de gemeente criminaliteit en verloedering in de binnenstad tegengaan.