Tegen Edwin de Roy van Zuydewijn is dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam een werkstraf van 240 uur en 4 maanden voorwaardelijke celstraf geëist. 

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft De Roy in 2001 een valse factuur opgemaakt, ten bedrage van 238.000 gulden (108.000 euro).

De zaak vloeit voort uit het grote onderzoek naar de vastgoedfraude rond onder andere Bouwfonds, Klimop.

De 47-jarige De Roy bleef uit de rechtszaal weg en liet zijn verdediging over aan zijn raadsman Gabriël Meijers. De in het buitenland wonende De Roy had geen trek in de ''kosten en rompslomp' die een gang naar de rechtbank met zich mee zouden brengen. Hij vindt, zei advocaat Meijers, dat hij volkomen ten onrechte wordt vervolgd. ''Een luchtballon, een zeepbel en een losse flodder", zo ziet De Roy de zaak, die niet anders dan als ''een nachtkaars" kan uitgaan.

Verklaard

Het OM vindt die argumentatie geen reden om van het proces weg te blijven en had liever gezien dat De Roy was komen vertellen hoe het zit. Ook de rechtbank had hem graag vragen willen stellen. In het vooronderzoek heeft De Roy wel verklaard, maar dat relaas kwam samengevat neer op de constatering dat hij zich vrijwel niets herinnerde.

In het Klimoponderzoek kwamen drie verdachte facturen van De Roy bovendrijven.