
Nederland blijft kampen met droogte
Maatregelen als een sproeiverbod en extra inlaat van water uit de grote rivieren en meren zullen nog enige tijd blijven gelden.
De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) van Rijkswaterstaat meldt dit dinsdag in een zogenoemd droogtebericht. Er is nu al ruim een week sprake van droogte, waardoor oppervlaktewater verdampt en de grondwaterstand steeds verder zakt.
De LCW waarschuwt waterbeheerders dat zij waakzaam moeten zijn op de razendsnelle ontwikkeling van blauwalg en botulisme, een vergiftiging die optreedt als de temperatuur van ondiep water boven de 20 graden Celcius komt.
Ook blijven extra inspecties van met name de veendijken nodig. Er is nog geen sprake van verzilting in het westen van het land, al wordt het Volkerak-Zoommeer sinds vorige week wel extra doorgespoeld.
Voldoende
Rijn, Maas, IJsselmeer en Markermeer hebben nog voldoende water om de regio's zonodig van extra water te kunnen voorzien.
Dat gebeurt ook al op een aantal plekken in het land. De afvoer van de Rijn zal volgende week onder het normale peil zakken, verwacht de LCW, maar de commissie denkt dat de stand voldoende hoog blijft om aan de watervraag te kunnen voldoen. De afvoer van Rijnwater zakt omdat het ook in Zwitserland en Duitsland warm en droog is.
De stand van de Maas blijft op een normaal niveau. De Maas is een regenrivier die zich snel vult na neerslag in het stroomgebied.