In een sloot in een woonwijk in Rotterdam-Zuid drijven maandagavond vele honderden dode vissen. De diertjes zijn gestorven door een plotseling gebrek aan zuurstof in het water, meldde de gemeente.

''Een gevolg van de heftige regen van zaterdag'', aldus een woordvoerder.

''Nadat zo'n 20 millimeter regen in 2,5 uur was gevallen, zijn op een aantal plekken de gemalen aangezet." Omdat de riolering plotseling flink doorstroomde, bevatte het water ineens veel meer voedingsstoffen.

''Plat gezegd dreef er natuurlijk ineens veel poep in, waardoor de vissen steeds minder zuurstof kregen. Nadat ze waren gestorven, daalden ze eerst naar de bodem, maar nu komen ze allemaal weer bovendrijven.'' Een speciaal bedrijf gaat de kadavers dinsdag opruimen.

Waterschap

De gemeente heeft het waterschap ingeschakeld vanwege de massale vissterfte, die overigens al vaker is voorgekomen in Rotterdam. ''Dit is niet nieuw en niet uitzonderlijk", erkent de zegsman.

''Er is echter niet zomaar iets aan te doen, omdat het met het gehele rioleringssysteem te maken heeft. Maar dat maakt het natuurlijk niet minder vervelend. Als de riolering van bijvoorbeeld een hele wijk wordt vernieuwd, dan wordt dit probleem meegenomen. Voorkomen dat dit opnieuw kan gebeuren is namelijk een enorme investering met veel overlast.''