Waarschuwing voor extreem weer ingetrokken

De waarschuwing voor extreem weer (code oranje) is zaterdag rond 15.00 uur ook voor de noordelijke provincies afgeschaald naar code geel. Dat meldde het KNMI.

Voor de overige provincies was de waarschuwing eerder al naar beneden bijgesteld, waardoor nu voor het hele land code geel geldt.

De zware onweersbuien die zaterdag vanuit België over ons land trokken, lijken in Noord-Brabant de meeste schade te hebben veroorzaakt. Daar komen berichten vandaan over onder meer omgewaaide bomen. In de provincie Utrecht raakte in Zeist een deel van een winkel van de Hema onder water, zei een woordvoerder van de brandweer.

Ook elders in het land was er door regen en harde wind hier en daar wat overlast in de vorm van ondergelopen ruimtes en afgewaaide takken. Echt grote problemen deden zich voor zover bekend niet voor.

Het KNMI had 's ochtends voor alle provincies code oranje afgekondigd. In de loop van de middag was de waarschuwing voor het hele land naar beneden bijgesteld.

Hittegolf

De zware onweersbuien hebben niet voor een einde van de hittegolf gezorgd waar Nederland sinds donderdag onder gebukt gaat. Ook zaterdag kwam de temperatuur in De Bilt weer boven de 25 graden uit, aldus een woordvoerder van het KNMI..

In Nederland is sinds donderdag officieel sprake van een hittegolf. Zondag, maandag en dinsdag was het meer dan 30 graden in De Bilt. Woensdag, donderdag en vrijdag kwam de thermometer ook boven de 25 graden uit.

België

Het noodweer zaterdag heeft ook in België voor de nodige overlast gezorgd. In het Waalse Bertrix moest de brandweer niet alleen uitrukken om omgewaaide bomen van de weg te halen, maar werd een bulldozer ingezet om hagelstenen te ruimen. ''Dit hebben we nog nooit gezien'', aldus de brandweer.

In Gent kwamen straten en kelders blank te staan. In Rouvroy evacueerde de brandweer een groep scouts die in problemen was geraakt. In het plaatsje Montignies-sur-Sambre rukte de wind het dak van een school.

Festivals

Juist dit weekend staan er veel openluchtfestivals en -evenementen op het programma. Die lijken zich vooral te concentreren rond de hoofdstad en in het oosten van het land.

Onder meer de organisatie van stunt- en muziekfestival Zwarte Cross (Lichtenvoorde) heeft voorzorgsmaatregelen genomen. Ook andere festivals laten zich nauwgezet voorlichten door weerbureaus.

Heeft u foto's van extreem weer? Upload deze dan via NUfoto

Bekijk de actuele weersituatie 

Onweer trekt over Nederland

Noodweer boven Roermond. © NU.nl/Cord Beckmann
Bliksem boven Wilnis. © NU.nl/Don Sanne
Blikseminslag in Leeuwarden. © NU.nl/Magda Kwanten
Code Oranje ook afgegeven in Overijssel, dreigende wolken trekken over Enschede. © NU.nl/Marisol Cheryl Bunskoek
Een stuk schoorsteen is op straat beland na een blikseminslag in Landgraaf. © ANP
De brandweer heeft de Akerstraat Noord in Hoensbroek afgezet, nadat brokstukken van een schoorsteen na blikseminslag op het fietspad zijn beland. © ANP
Donkere wolken pakken zich samen boven Dongen. © NU.nl/Hans Driesen
Onweerswolk boven Spaubeek © NU.nl/marcel huveneers
Rolwolk boven Geldrop © NU.nl/Rob Engelaar
Donkere lucht boven Baarlo, in Limburg. © NU.nl/Ruud Verbeek
Een vrouw trotseert het noodweer in de binnenstad van Gorinchem. Het KNMI heeft code oranje afgegeven voor grote delen van Nederland. © ANP
Slecht weer op de A29 bij Numansdorp. In verband met het noodweer raden ANWB en Rijkswaterstaat weggebruikers aan hun rijstijl aan te passen. © ANP
Slecht weer op de A29 bij Numansdorp. In verband met het noodweer raden ANWB en Rijkswaterstaat weggebruikers aan hun rijstijl aan te passen. © ANP
Slecht weer op de A29 bij Numansdorp. In verband met het noodweer raden ANWB en Rijkswaterstaat weggebruikers aan hun rijstijl aan te passen. © ANP
Noodweer in Noord-Limburg. © NU.nl/Fannie Fassotte
Een deken van donkere wolken schuift langzaam over Maastricht. © NU.nl/Peter Szustka
De zon breekt door de wolken na fikse regenbuien. © NU.nl/Jan Middelveld

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie