'AIVD luisterde Iraanse ambassadeur af'

De AIVD heeft vanaf eind 2010 maandenlang de Iraanse ambassadeur in Nederland afgeluisterd. 

Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag op basis van betrokkenen in de inlichtingenwereld. De dienst wilde met het afluisteren informatie verzamelen over Nederlanders in Iran. Het afluisteren van ambassadeurs is ongebruikelijk.

Toen de afluisteroperatie, waarvoor apparatuur zou zijn geplaatst, werd opgezet, zat in Iran Zahra Bahrami vast op verdenking van drugssmokkel. Toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) stond onder druk om haar te helpen.

Dat een ambassadeur wordt afgeluisterd is niet uniek, zo schrijft de krant op gezag van bronnen in de inlichtingenwereld. Maar het ligt gevoelig, omdat het de diplomatieke betrekkingen met een land kan schaden. Ook kan het slecht uitpakken voor het imago van Nederland, waar veel internationale instanties gevestigd zijn.

Doodstraf

Met het afluisteren van ambassadeur Kazem Gharib Abadi probeerde Nederland achter de bedoelingen van het Iraanse regime te komen. Dat lukte maar gedeeltelijk, omdat de ambassadeur slecht op de hoogte bleek. Bahrami kreeg uiteindelijk de doodstraf vanwege drugssmokkel. Haar executie eind januari 2011 kwam voor de Nederlandse autoriteiten onverwacht.

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA) is niet verrast dat de Iraanse ambassadeur is afgeluisterd. "Natuurlijk doet Nederland dat, zeker in een zaak die zo gevoelig ligt. Zij zullen omgekeerd ook niet schromen om hetzelfde bij ons te doen", zo tekent NRC op uit zijn mond.

De AIVD en het ministerie van Buitenlandse Zaken willen in de krant niet reageren. De Iraanse ambassade belooft later een reactie.

Lees meer over:
Tip de redactie