Verdachte van flitspaalbom op vrije voeten

Een van de verdachten in de strafzaak rond de zogeheten flitspaalbom, Jörn de V., is vrijdag voorlopig op vrije voeten gesteld.

De zaak dient momenteel in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Haag. Op verzoek van advocaat Geert-Jan Knoops besloot het hof het voorarrest van De V. op te schorten.

Het Openbaar Ministerie (OM) kreeg van het hof de opdracht een rapport over het ontmantelen van de bom aan het dossier toe te voegen.

Het OM zegt dat Defensie het stuk als staatsgeheim beschouwt en dat het daarom tot dusver buiten het dossier is gebleven. ''Het OM heeft het niet, Defensie heeft het tot dusver niet willen verstrekken'', aldus een woordvoerster.

Het rapport is een zogeheten ongevallenanalyse, zegt Knoops. Volgens hem kan eruit blijken dat bij de ontmanteling van de bom fouten zijn gemaakt.

Acht handgranaten

De vuurwerkbom was in oktober 2011 vastgemaakt aan een flitspaal in Voorschoten. De bom ontplofte tijdens de ontmanteling ervan. Twee leden van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) en een rechercheur raakten daarbij ernstig gewond.

Een van de EOD'ers verloor een hand. De explosie deed zich voor toen het sein 'veilig' al was gegeven. De bom had de kracht van acht handgranaten.

Persoonlijke omstandigheden waren voor het hof reden De V. voorlopig vrij te laten.

Medeverdachte

In november legde de rechtbank hem 2,5 jaar cel op en zijn medeverdachte Erik O. 2 jaar. De straffen vielen lager uit dan door het OM geëist.

Knoops verwacht dat de zaak nog geruime tijd kan duren. Ook dat woog het hof mee bij de vrijlating van De V. Knoops wil nog een eigen technisch rapport inbrengen. Of er nog een contra-expertise zal worden uitgevoerd, staat nog niet vast.

Het hof heeft een beslissing hierover uitgesteld. Dat geldt ook voor het horen van getuigen en een deskundige.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie