Rechtbank spreekt Utrechtse oppasmoeder vrij

Oppasmoeder Jane G. uit Utrecht is vrijdag door de Utrechtse rechtbank vrijgesproken van poging tot doodslag op een baby en de mishandeling van drie andere zeer jonge kinderen. 

Tegen de 40-jarige vrouw was 3 jaar celstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk, geëist.

Het Openbaar Ministerie is teleurgesteld in de uitkomst en beraadt zich op hoger beroep. "Het is een heel complexe zaak'', aldus een woordvoerster. "Eerst moeten de overwegingen van de rechtbank goed bestudeerd worden.''

Volgens de rechters kan niet worden bewezen dat G. verantwoordelijk is voor het letsel dat in mei 2008 bij de baby werd geconstateerd nadat zijn vader hem bij de vrouw had opgehaald.

Het 3,5 maanden oude jongetje reageerde amper. In het ziekenhuis bleek dat hij meerdere bloeduitstortingen, botbreuken en een ingedeukte schedel had en dat er vocht achter de hersenen zat.

Bekijk beelden van de uitspraak:

Onduidelijk

De rechtbank kan niet uitsluiten dat de baby al met letsel naar de verdachte is gebracht, zoals G. zelf stelt. Het tijdstip waarop de verwondingen zijn ontstaan, staat niet vast.

Evenmin kunnen de rechters met zekerheid vaststellen dat het letsel door de vrouw is veroorzaakt; haar partner en zoon waren ook aanwezig. Dezelfde redenering gold volgens de rechtbank voor de blauwe plekken die waren geconstateerd bij een ander kindje.

Ook in het geval van twee andere kinderen bleven volgens de rechtbank te veel vragen onbeantwoord: was er daadwerkelijk sprake geweest van letsel en was dit ontstaan door mishandeling of door iets anders?

Verontwaardigd

Familieleden van de kinderen reageerden in de rechtszaal verontwaardigd op de vrijspraak. "Nu is ze aan de beurt”, liet een vrouw zich dreigend uit aan het adres van G. Zij en haar raadsman Michael Ruperti waren niet bij de uitspraak aanwezig. Met de mishandelde baby lijkt het overigens vijf jaar later goed te gaan.

Advocaat Ruperti hoopt dat het OM in de vrijspraak berust. Zijn cliënte is er blij mee, maar heeft volgens Ruperti flink geleden onder de strafvervolging. De raadsman verwijt de politie vooringenomenheid tijdens het onderzoek. De bedreigingen door familieleden wil hij aankaarten bij het OM.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie