Weinig vertrouwen in reorganisatie Defensie

Het personeel van het ministerie van Defensie heeft weinig vertrouwen in de reorganisatieplannen. 

Dat staat in een intern onderzoek van het departement waarop dagblad Trouw de hand heeft gelegd.

Een woordvoerster van het ministerie bevestigde vrijdag de informatie. Defensie maakt zich volgens haar zorgen over het gebrek aan vertrouwen. Om het tij te keren, is duidelijkheid voor het personeel nodig. Minister Jeanine Hennis hoopt met haar toekomstvisie voor de krijgsmacht haar mensen die duidelijkheid te verschaffen. Ze presenteert het rapport ergens na het zomerreces.

Defensie zit midden in een reorganisatie. Het moet 12.000 functies schrappen en 6000 mensen moeten weg. De komende jaren moet er bovendien nog eens 333 miljoen worden bezuinigd. Het vertrouwen is de afgelopen jaren fors gedaald bij het burger en militair personeel.

Burgerpersoneel

Uit het twee maanden oude onderzoek blijkt dat de betrokkenheid bij en het vertrouwen in de reorganisatieplannen laag is. Burgerpersoneel bij de landmacht heeft het minste vertrouwen (18 procent), bij de militairen bij dit onderdeel ligt dit cijfer op 29 procent. De landmacht is, gekeken naar het aantal personeelsleden, het grootste onderdeel van de krijgsmacht.

Debat

Bij een debat in de Tweede Kamer in juni verklaarde Hennis al dat de tevredenheid onder haar personeel dalende is. Ze voegde eraan toe dat de onrust binnen de krijgsmacht nog wel even zal aanhouden door nieuwe herstructureringen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie