Drukste dag op Schiphol verloopt op rolletjes

De drukste dag op Schiphol heeft vrijdag nog niet tot problemen geleid. De wachttijden bleven volgens een woordvoerster vooralsnog beperkt.

Tot nu toe had de luchthaven drie piekmomenten, die door de volle bezetting van onder meer de vertrekbalies goed zijn afgehandeld. In de vertrekhallen was het weliswaar druk, maar vrijdagochtend stonden er slechts enkele lange rijen.

In de vertrekhallen is het weliswaar druk, maar vooralsnog zijn er slechts enkele lange rijen. Schiphol verwacht vrijdag zo'n 178.000 passagiers die op de luchthaven vertrekken, aankomen of overstappen. Ook de rest van het weekeinde blijft het druk, met in totaal ongeveer een half miljoen reizigers.

Bij balie 26 in vertrekhal 3, waar de incheck voor vluchten naar de Verenigde Staten is, staat wel een lange rij. ''Een stuk langer dan normaal'', zegt een grondsteward. Mensen hoeven echter niet bang te zijn dat ze hun vlucht missen. ''Als de vlucht bijna vertrekt, worden mensen uit de rij naar voren gehaald.''

Weer

De Luchtverkeersleiding Nederland laat weten op basis van de weersvoorspellingen geen problemen te verwachten door het slechte weer.

"We denken alle vluchten normaal te kunnen afhandelen", aldus een woordvoerster. "Maar elders in Europa is het ook vrij slecht weer, dus daardoor kan altijd nog vertraging ontstaan."

Overigens is het wat betreft vliegbewegingen niet de drukste dag op Schiphol. "Dat was op 15 mei, toen de Europa League-finale in Amsterdam werd gespeeld. Daar komen we vandaag niet overheen."

De NS kampte rond 13.00 uur wel met problemen door een defecte trein. Daardoor rijden er minder intercity's tussen Eindhoven en Schiphol.

Entertainers

Schiphol zet deze dagen zo'n 40 tot 60 extra medewerkers in om de reizigersstroom in goede banen te leiden. Ook lopen er entertainers rond die de wachttijden veraangenamen.

Zo maakten vrijdagochtend twee dames, gekleed in rood-wit-blauw-oranje outfit, alvast vakantiekiekjes van de passagiers en deden twee in het groen gestoken typetjes een dansje.

Nooddocumenten

De Koninklijke Marechaussee op Schiphol is de afgelopen dagen plat gebeld door mensen die geen geldig identiteitsbewijs meer hebben, zei een woordvoerder vrijdag op de luchthaven.

''We verwachten flinke drukte bij de nooddocumenten. Vorig jaar moesten kinderen al een eigen paspoort hebben, maar je ziet dat toch niet iedereen dat voor elkaar heeft'', vertelt de zegsman.

''Misschien komt dat ook doordat veel mensen via internet boeken.'' Wie zijn identiteit kan aantonen en er een reis is geboekt, kan voor 46 euro een tijdelijk paspoort krijgen op de luchthaven. ''Zorg dan wel dat je op tijd bent'', waarschuwt de woordvoerder.

Eindhoven Airport

Ook Eindhoven Airport beleeft de drukste dag van het jaar. Het vliegveld verwerkt vrijdag naar verwachting ruim 14.000 passagiers. Op deze drukste dag worden 44 vertrekkende en 44 aankomende vluchten afgehandeld. Vorig jaar telde de drukste dag bijna 13.000 reizigers.

Er ligt nog een record in het verschiet: Eindhoven verwacht in de maand juli op een totaal van 365.000 mensen te komen. Vorig jaar was het maandrecord bijna 332.000.

De meeste vluchten in juli gingen naar Budapest, Alicante en Malaga. De luchthaven kan, na een verbouwing vorig jaar, de passagiers nu ontvangen in de nieuwe terminal.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie