Inspectie onderzoekt hitte in gestrande trein

Er komt een eerste onderzoek naar het incident rond een gestrande trein bij Schiedam. Acht reizigers raakten maandag onwel door de hitte. 

De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft bij NS en Prorail alle feiten opgevraagd en bekijkt aan de hand daarvan of er een vervolgonderzoek komt. Een woordvoerster bevestigde vrijdag berichtgeving over het onderzoek in Metro.

De trein met ongeveer 200 passagiers was door problemen met de bovenleiding stil komen te staan op het viaduct boven de A20.

Doordat er geen stroom meer was, viel ook de airco uit. De passagiers zaten ongeveer een halfuur zonder airconditioning in de hete dubbeldekstrein.

De inspectie wil weten wat NS en Prorail hebben gedaan om de veiligheid van de reiziger te waarborgen. Ongeveer 2,5 jaar geleden waarschuwde ze ook al voor barre omstandigheden in gestrande treinen. Toen liep een trein vast in de koude winter. Het eerste onderzoek is vermoedelijk over een week klaar.

Voor Beter OV

Reizigersclub Maatschappij Voor Beter OV reageert tevreden op het onderzoek. Voorzitter Rikus Spithorst: ''In plaats van ons impliciet weg te zetten als een stel oproerkraaiers, mag de NS nu aan de inspectie gaan uitleggen waar het wél om gaat. Namelijk hoe het kon dat een opeenstapeling van ontwerp- en procedurefouten kon leiden tot het onwel worden van acht passagiers in een gestrande trein.''

De club wil meer aandacht voor niet te openen ramen, ventilatoren die ermee stoppen bij stroomuitval en te weinig deuren per trein die open kunnen.

Lees meer over:
Tip de redactie