Zware onweersbuien trekken over Nederland

Festivals en evenementen moeten dit weekend rekening houden met mogelijk zeer zware onweersbuien. 

De meteorologen van de verschillende weerdiensten adviseren zeker tot en met zondag weerbericht en neerslagradar goed in de gaten te houden.

De buien kunnen plotseling ontstaan en gepaard gaan met zeer zware windstoten, hagel, heel veel regen en onweer. Overlast dus, zeggen onder meer Weerplaza en WeerOnline.nlHet KNMI verwacht vrijdag  's middags en 's avonds steeds nieuwe buien.

WeerOnline.nl constateert plaatselijk dichte mist in de ochtend, vooral in het noorden. Mist op warme dagen is volgens het bureau een vreemde combinatie en geeft aan dat er zeer veel energie aanwezig is. Veel dagen met zwaar onweer begonnen de afgelopen jaren met mist.

Festivals

Het festivalseizoen is op dit moment in volle gang. Alleen dit weekend al staan er in Nederland tientallen muziek-, theater-, sport- en eetfestivals op het programma. De meteorologen houden een oogje in het zeil, en waarschuwen de festivalorganisator als er bijvoorbeeld een onweersbui de richting van het festivalterrein opdrijft. Ook wateroverlast, hagel, windstoten, extreme hitte en zonkracht worden in de gaten gehouden.

''Veiligheidsplannen zorgen ervoor dat binnen een kwartier ontruimd kan worden", legt Sandor van Geelen van evenmentenorganisatie IDTV uit. ''Zo kunnen tijdens een evenement op het Malieveld in Den Haag bezoekers worden opgevangen in de hal van het nabijgelegen centraal station. Van alles wat je plaatst, zoals tenten, afdakjes en podia, weet je wat de grenzen zijn. En daar zijn zulke plannen op afgestemd", aldus van Geelen.

Ook de organisatie van stunt- en muziekfestival Zwarte Cross heeft voorzorgsmaatregelen genomen en kan gebruikmaken van sporthallen in de buurt van het terrein om mensen op te vangen als dat vanwege het noodweer nodig is, laat Ronnie Deger van organisator De Feestfabriek weten.

Drie jaar geleden ging het bij de Zwarte Cross mis toen noodweer een groot aantal tenten op het terrein vernielde. Vier mensen raakten gewond. Tijdens het Belgische festival Pukkelpop kwamen in 2011 vijf mensen om het leven door noodweer.

Zwaarste buien

Rond het middaguur zijn de meeste buien al flink los gebarsten in het zuiden, maar ook op andere plaatsen in Nederland. De Koog in Texel heeft in de ochtend de meeste neerslag te verduren gekregen, meldt Weeronline.nl. 

Ondanks de hevige regenval en onweersbuien worden de zwaarste buien pas rond het einde van de middag en het begin van de avond verwacht. In de loop van de middag knapte het weer iets op en kan op sommige plaatsen zelfs de zon schijnen. Weeronline waarschuwt nog steeds voor zware onweersbuien die nog kunnen vormen of vanuit Frankrijk en België ons land binnen trekken.

Oppassen

Zaterdag ziet het weerbeeld er ongeveer zo uit als vrijdag: drukkend warm met opnieuw behoorlijke buien. Ook zondag is er nog kans op een bui. Oppassen geblazen, waarschuwt meteoroloog Marco Verhoef van Weerplaza.nl.

De vrijdagetappe van de Strandzesdaagse is afgelast. De organisatie heeft daartoe besloten met het oog op verwacht slecht weer. De lopers zouden vrijdag wandelen van Egmond aan Zee naar Callantsoog. ''De weersverwachting is niet best. Met onweer, hagelbuien en windstoten kun je beter niet op het strand zijn'', zei woordvoerder Woody van Loo vrijdag.

Bliksem

Drie havenwerkers zijn vrijdag gewond geraakt toen de bliksem insloeg in de kraan waarmee zij een schip in werden gehesen. Dat meldde de brandweer in Zeeland.

Een van de drie mannen was volgens een woordvoerder van de brandweer verminderd aanspreekbaar. Alle drie zijn ze met ambulances naar het ziekenhuis vervoerd. Ze zijn zelf niet getroffen door de bliksem, benadrukt de woordvoerder.

Foto's van het zomerweer Zevende hittegolf sinds 2000 | Bekijk het actuele weerbericht

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie