Achtergrond: Levenslang nog altijd alleen voor mannen

In ons land zijn sinds de jaren 50 in totaal 35 mensen onherroepelijk veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Patrick S. kan zich bij deze groep mensen voegen, na zijn veroordeling donderdag. 

Hij kan echter nog in hoger beroep tegen zijn straf.

In alle gevallen ging het om mannen die de zwaarste straf kregen opgelegd. Inmiddels zijn vier van hen overleden, een van hen is onvindbaar. Dat blijkt uit een gedetailleerd overzicht van het kantoor van de advocaten Hans en Wim Anker.

In het liquidatieproces Passage kregen dit jaar nog Mohamed R., Jesse R. en Siegfried S. levenslang, maar die straf is nog niet definitief, omdat zij in hoger beroep gingen. Dat geldt ook voor de levenslange veroordeling van Faig B. Hij kreeg die straf in oktober 2012 voor het doodschieten van vier vrouwen en een poging daartoe op een man.

Het overzicht van Anker en Anker begint in de jaren 50, met de 'gifmenger van Berkel'. Deze dokter is de enige die twee keer is veroordeeld tot levenslang; in 1954 voor de gifmoord op zijn vrouw, 7 jaar later voor de moord op zijn celgenoot. Die vergiftigde hij met een dodelijke hoeveelheid cyaankali. De dokter kreeg in 1975 gratie en overleed eind jaren 80.

De celgenoot die in 1958 door de ‘gifmenger‘ om het leven werd gebracht, zat zelf ook een levenslange celstraf uit. Hij werd eveneens in 1954 veroordeeld voor het vermoorden van zijn echtgenote. Hij had daarbij arsenicum als gif gebruikt.

Mohammed B.

De misschien wel bekendste keer dat levenslang werd opgelegd, was voor de moord op Theo van Gogh. Mohammed B. zei de cineast te hebben omgebracht uit geloofsovertuiging.

Een andere bekende zaak waarin iemand definitief levenslang kreeg, is die van Hagenaar Koos H. Hij werd in de jaren 80 veroordeeld voor de marteling, het seksueel misbruik van en de moord op twee meisjes en een jonge vrouw (11, 12 en 18 jaar). Hij heeft altijd ontkend. H. zit van alle tot levenslang veroordeelden nu het langst vast.

Ook de moordpartij in de Delftse bar ’t Koetsiertje in 1983 domineerde een tijdlang het nieuws. Cevdet Y. kwam binnen, haalde een automatisch wapen tevoorschijn en schoot wild om zich heen.

Zes gasten werden daarbij vermoord, vier raakten zwaargewond. Vorig jaar kwam Y. weer in het nieuws omdat hij in een kort geding onbegeleid verlof eiste. Dat verzoek werd afgewezen. Ook ving hij al eens bot bij een gratieverzoek.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie