Hof veroordeelt 12 relschoppers Haren

In totaal 12 relschoppers die betrokken waren bij de Facebookrellen in Haren, zijn donderdag door het gerechtshof Leeuwarden in hoger beroep veroordeeld tot gevangenisstraffen en werkstraffen.

Twee weken geleden werden er 17 zaken in hoger beroep behandeld over deze grote rellen.

Twee verdachten die door de rechtbank in Groningen waren veroordeeld, werden vrijgesproken. Andere zaken werden uitgesteld door ziekte. Alle veroordeelden moeten ook een storting doen in een speciaal schadefonds voor gedupeerde inwoners uit Haren.

De 12 relschoppers waren betrokken bij het Project X-feest in Haren. Na een openbare Facebookuitnodiging van een meisje voor een feest voor haar 16e verjaardag, gingen jongeren destijds massaal naar het Groningse dorp. Dat 'feest' ontaardde in een chaos van geweld en vernielingen.

De jongeren die voor moesten komen bij het hof in Leeuwarden hadden onder meer brand gesticht en bierflessen naar de politie gegooid.

Hoogste straf

De hoogste straf in hoger beroep werd uitgedeeld aan een 18-jarige man uit Bolsward. Hij kreeg van het hof een celstraf van 10 maanden opgelegd. De rechter in Groningen veroordeelde hem eerder tot 117 dagen gevangenisstraf, waarvan 100 voorwaardelijk.

Tegen de twee man die werden vrijgesproken, was te weinig bewijs om ze te veroordelen. Zo kon van één vrijgesproken verdachte vast komen te staan dat hij met een voorwerp had gegooid. Omdat niet vast is komen te staan met wat voor voorwerp hij gooide, werd hij vrijgesproken.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie