De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) probeert exotische muggen uit te roeien op een industrieterrein in Oss.

Daar is namelijk een Aziatische tijgermug aangetroffen, meldde de autoriteit donderdag. Zo'n insect kan ziekteverwekkende virussen overbrengen op mensen en dieren.

De bestrijding moet voorkomen dat de tijgermug zich vermenigvuldigt en in Nederland vestigt. De kans dat een exotische mug in Nederland ziekteverwekkende virussen bij zich draagt, is erg klein, maar muggen in het buitenland doen dat vaker.

De 'Brabantse' tijgermug werd aangetroffen bij een importeur van gebruikte banden. De Aziatische tijgermug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, maar is inmiddels ook in andere delen van de wereld te vinden, waaronder Zuid-Europa.

Exotische soorten

De NVWA monitort sinds 2009 alle mogelijk aanwezige exotische muggensoorten bij bedrijven in Nederland die gebruikte banden importeren.

Sindsdien zijn drie soorten aangetroffen: de Aziatische tijgermug, de Amerikaanse rots-poelmug en de gelekoortsmug. Op en om deze bedrijven zijn de muggen uitgeroeid. Daarvoor worden middelen gebruikt die zowel larven als volwassen muggen doden.