Eis 10 jaar celstraf voor dood Nico Leeuwe

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag voor de rechtbank in Groningen celstraffen van 10 jaar geëist tegen twee Colombiaanse verdachten van de gewelddadige dood van Nico Leeuwe uit Groningen.

Nico Leeuwe (65), beter bekend als de boodschappenjongen van de rosse buurt, werd op 16 september 2011 dood gevonden in een gangetje bij zijn woning, pal naast de hoerenbuurt van Groningen. Hij lag voorover op zijn gezicht. Om zijn keel en hoofd zat tape. Zijn voeten en handen waren vastgebonden met een handdoek.

Volgens het OM zijn de twee verdachten van 32 jaar schuldig aan een vrijheidsbenemende diefstal met dodelijke afloop. Moord of doodslag kan volgens de officier van justitie niet worden bewezen omdat het duo niet de opzet had om Leeuwe te doden. Ze waren 'slechts' uit op zijn geld en sieraden.

Vreselijke dood

Leeuwe stierf volgens het OM een vreselijke dood. Hij overleed mede doordat een van de verdachten hem met een armklem verstikte. Ook het met tape omwikkelen van zijn hals en het feit dat Leeuwe vermoedelijk uren gekneveld op zijn gezicht lag hebben bijgedragen aan zijn dood.

De verdachten wezen tijdens de rechtszaak naar elkaar. Verdachte Jhon C.P. zegt dat het ging om een volkomen uit de hand gelopen drugsdeal. De verdachte verdedigde zich slechts toen Nico Leeuwe agressief werd.

Verrast

Leeuwe zou boos zijn geworden omdat hij te weinig geld had gekregen voor de verkoop van 10 gram cocaïne. Zijn medeverdachte ontkent iets te hebben gedaan. Hij was naar eigen zeggen compleet verrast door het geweld van zijn kennis.

De rechtbank doet op 26 augustus uitspraak.

Lees meer over:
Tip de redactie