Rechter sluit prostitutieboten Utrecht

De laatste raamprostituees en prostitutieboten in Utrecht verdwijnen definitief. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. 

De gemeente heeft de vergunning van de laatste raamexploitant Wegra terecht ingetrokken. Dat gebeurde onder meer wegens de verdenking van mensenhandel. 

Wegra had de beslissing van de gemeente aangevochten bij de bestuursrechter om te voorkomen dat het zijn vergunning, die donderdag afloopt, zou kwijtraken. Het bedrijf ontkent de aantijgingen van de gemeente.

Naast de verdenking van mensenhandel vindt de gemeente het toezicht slecht en zou de openbare orde worden verstoord. Eerder werden om dezelfde redenen vergunningen van drie andere exploitanten ingetrokken. 

Prostituees

Door de beslissing verdwijnen 98 werkplekken op de boten aan het Zandpad. Ook gaan zeventien werkruimten aan de Hardebollenstraat, in het centrum van de stad, op slot. 

​De prostitutieboten moeten donderdag om 9.00 uur van de gemeente dicht zijn. Door de sluiting van de laatste werkplekken komen 200 vrouwen op straat te staan. Bij Wegra zelf staan 28 banen op de tocht.

Een groep prostituees maakte eerder bekend een coöperatie op te willen richten om ramen in de stad zelf uit te baten. De gemeenteraad staat achter dat voorstel en wil dat het college het initiatief verder steunt. 

Emoties

De vrouwen zitten ''in zak en as", zegt juriste Wil Post, die de belangen behartigt van de prostituees. ''De emoties lopen hoog op. Waar moeten ze naartoe?" Volgens Post zijn ze ''hun vertrouwen in bestuurders kwijtgeraakt''. Post verwacht dat donderdagochtend de emoties hoog zullen oplopen als de prostituees hun spullen moeten halen bij de boten. 

Teleurgesteld

Directeur Cees Jobben van Wegra is ook teleurgesteld. ''De rechter heeft voor de route van de burgemeester gekozen. We hadden verwacht dat de rechter meer belang zou hechten aan de 230 die nu op straat komen te staan.''

Burgemeester Aleid Wolfsen is niet bang dat een deel van de vrouwen in het illegale circuit terechtkomt. Een deel gaat volgens hem terug naar het land van herkomst, en er zal goed in de gaten worden gehouden worden dat vrouwen niet op andere plekken in de stad terechtkomen.

Utrecht is niet tegen prostitutie, benadrukt hij. ''Zolang het maar vrijwillig en in alle veiligheid gebeurt. We willen geen onvrijwillige prostitutie in Utrecht.'' Het wachten is nu op de beslissing over een al lopende aanvraag van een nieuwe exploitant.

Protest

De prostituees die hun werkplek kwijt zijn geraakt gaan donderdag protesteren bij het stadhuis van Utrecht. Met de demonstratie willen ze zichtbaar maken dat zij op straat staan, terwijl zij niets verkeerd hebben gedaan. Dat laat een woordvoerder van de vrouwen en enkele mannen woensdag weten. 

Mogelijk worden tenten neergezet waarin de prostituees hun werkzaamheden hervatten. "Dat plan is als een grapje begonnen, maar een aantal vrouwen denkt er nu serieus over na. We gaan er nog over praten en kijken wat de mogelijkheden zijn." 

Hoeveel prostituees precies naar de demonstratie, die om 12.00 uur moet beginnen, gaan komen, is nog onduidelijk. De woordvoerder verwacht in ieder geval enkele tientallen actievoerders. "Het liefst heb ik natuurlijk dat ze allemaal komen, maar dat zal niet lukken. Sommigen zijn alweer aan de slag via een website of werken nu in Den Haag of Groningen." 

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie