AIVD meldt afluisteren 'naar behoren'

De inlichtingendienst AIVD stelt mensen in het algemeen ''naar behoren'' op de hoogte van het feit dat ze zijn afgeluisterd. Dat stelde de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) woensdag.

De AIVD heeft de verplichting mensen achteraf te informeren als de dienst met een speciale bevoegdheid hun telefoon heeft afgetapt of hun huis is binnengedrongen. 5 jaar na beëindiging moet de AIVD onderzoeken of de betreffende persoon hiervan op de hoogte is.

Verder komt uit het onderzoek naar voren dat het aantal personen dat niet kan worden getraceerd, drastisch is afgenomen tot 12 procent. Sinds begin dit jaar heeft de AIVD 13 personen op de hoogte gesteld.

De CTIVD heeft nog wel enkele kritiekpunten. Zo meent AIVD dat er geen notificatieverplichting is als de speciale bevoegdheid niets oplevert. De commissie deelt dat standpunt niet. De AIVD heeft deze aanbeveling inmiddels overgenomen.

Ook keurt de CTIVD pogingen van de inlichtingendienst af om langs informele weg bij telecomproviders of via buitenlandse collega-diensten mensen te traceren voor een notificatieonderzoek. Op beide punten is het beleid aangepast.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie