Verweer tegen megaclaim Servatius kan door

Zeven oud-leden van de raad van toezicht van de Maastrichtse woningcorporatie Servatius kunnen door met hun verweer tegen een claim van 67 miljoen euro van de stichting.

De rechter hief woensdag het beslag op dat Servatius had gelegd op het geld van hun aansprakelijkheidsverzekering.

De verzekeraar dreigde te stoppen met het uitbetalen van de vergoeding voor de proceskosten, omdat die te hoog opliepen. Zonder het beslag wil de verzekeraar wel betalen.

Servatius claimt 67 miljoen euro schadevergoeding van voormalig directeur Leks Verzijlbergh en de toezichthouders vanwege het commercieel fiasco met de bouw van een grote campus op het terrein van de Universiteit Maastricht. Die kwam er nooit.

De directeur zou het project slecht hebben voorbereid en met veel risico’s. Ook de raad van toezicht zou de risico’s te laag hebben ingeschat.

Aansprakelijkheid

Verzijlbergh sloot namens Servatius voor hem en de raad van toezicht een verzekering af voor bestuurdersaansprakelijkheid voor in totaal 2,5 miljoen euro. Op dat geld was beslag gelegd. Achmea schat dat alleen de proceskosten oplopen tot 1 of 1,5 miljoen euro.

De toezichthouder en Verzijlbergh dachten de proceskosten zelf te moeten ophoesten als de rechter het beslag niet zou opheffen. Dat zou onbetaalbaar zijn. Servatius vond het beslag niet onredelijk, omdat de impact niet groot zou zijn.

De rechter besloot woensdag dat de zaak nu inhoudelijk verder kan op 11 september.

Lees meer over:
Tip de redactie