Agent niet vervolgd voor gebruik dienstwapen

Een politieagent die in april in Zutphen op een gewapende verdachte schoot, wordt daarvoor niet vervolgd.

Naar aanleiding van onderzoek door de Rijksrecherche concludeert het Openbaar Ministerie dat er sprake is van rechtmatig politieoptreden. Dat maakte het OM woensdag bekend.

Agenten waren op 21 april afgegaan op een melding van huiselijk geweld in een woning aan de Thorbeckesingel. Daar troffen ze een gewonde vrouw. Op het moment dat de agenten de vrouw uit het huis haalden, werden ze belaagd door een man met een hakbijltje. Na het lossen van een waarschuwingsschot, schoot een van de agenten op de benen van de man.

De schoten bleken de 48-jarige verdachte niet te kunnen stoppen. Hij wist op straat te komen. De agenten hadden intussen assistentie gekregen van twee collega's. Met mondelinge waarschuwingen en pepperspray probeerden ze tevergeefs de man aan te houden.

De agent die eerder al had geschoten, schoot opnieuw op de benen van de man, toen die met de hakbijl op omstanders afliep. De verdachte raakte gewond en moest naar het ziekenhuis.

Volgens het OM was er in beide gevallen sprake van een noodweersituatie. ''Er is gehandeld ter afwending van direct dreigend gevaar'', aldus het OM.

Lees meer over:
Tip de redactie