Ballonpiloot Gooimeer handelde volgens boekje

De 26-jarige piloot van de luchtballon die dinsdagavond en noodlanding maakte op het Gooimeer heeft volgens het boekje gehandeld. 

De liet de politie woensdag weten. 

De man koos er bewust voor om op het water te landen om zo de snelheid van de ballon af te remmen. Bij die procedure zijn door de politie geen strafbare feiten vastgesteld.

De piloot maakte dinsdagavond met tien passagiers ter hoogte van Almere een noodlanding op het water. Bij de landing raakten twee passagiers gewond. Een man liep een ribbreuk op en een vrouw verwondingen aan haar gezicht.

Uit het politieonderzoek blijkt dat de uit Amersfoort afkomstige piloot tijdens zijn landing werd overvallen door de opstekende wind. Bij de voorbereiding op de vlucht was die niet voorspeld. Nadat enkele landingspogingen waren mislukt, besloot hij de ballon voorbij Eemnes in het water te laten landen. 

"Als hij deze beslissing niet had genomen, zou de ballon boven het IJsselmeer terecht zijn gekomen", aldus de politie.

"Medewerkers van de luchtvaartpolitie stelden vast dat er nog voor 25 minuten gas aan bood was. Aangezien de piloot er alles aan heeft gedaan om veilig te kunnen landen en in de vluchtvoorbereiding deze weersomslag niet was voorspeld, heeft hij niet strafbaar gehandeld."

Lees meer over:
Tip de redactie