Cordaid gaat werkende armen in Nederland helpen

Ontwikkelingsorganisatie Cordaid gaat armoede in Nederland bestrijden.

Dat meldt de Volkskrant woensdag. Volgens Kristel Asha, business development manager bij Cordaid, is de armoede in de laatste twintig jaar van 4 naar 10 procent van de bevolking toegenomen.

"Als organisatie die internationaal de armoede helpt bestrijden kunnen we onze ogen niet sluiten voor wat er in onze achtertuin gebeurt", zegt Asha in de krant.

Cordaid wil gaan helpen op basis van ervaring met armoede en werkloosheid in Afghanistan en Congo. Werkloze armen moeten hier uit hun isolement gehaald worden. De organisatie gaat in eerste instantie aan de slag in Den Haag, Breda en in de regio Arnhem/Nijmegen.

''We zijn in Nederland al langer bezig, bijvoorbeeld met kleine bijdragen aan huishoudens die dat nodig hebben. Nu willen we op een andere en meer actievere manier een rol spelen'', zegt een woordvoeder. ''Dat vinden we nodig, want de armoede in Nederland stijgt.''

Scharrelondernemerschap

In Breda gaat de katholieke ontwikkelingsorganisatie een lokale coöperatie steunen die mensen vanuit een uitkering aan werk helpt. Dat moet gebeuren via wijkdiensten of 'scharrelondernemerschap', mensen die met behoud van uitkering een klein bedrijf beginnen.

In de regio Arnhem-Nijmegen wordt een versmarkt opgezet, waarmee eten van de boer ook voor lagere inkomens beschikbaar is. 

Werkgevers zien het plan niet direct zitten. Zij vrezen voor oneerlijke concurrentie voor kleine bedrijven, zeggen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederand tegen de NOS.

Spanje

Het is niet voor het eerst dat een hulporganisatie in eigen land te hulp schiet. Vorig jaar riep het Spaanse Rode Kruis in een spotje op het eigen volk te helpen.

Volgens de organisatie was dat meer dan ooit nodig in het door de economische crisis getroffen Spanje. Het Rode Kruis maakte zich tot dan toe altijd sterk voor kwetsbare groepen, zoals immigranten.

In 2011 bood de organisatie hulp aan 2 miljoen Spanjaarden, wat een stijging van omstreeks 20 procent betekende ten opzichte van 2010. Veel van deze mensen lieten weten slachtoffer te zijn van de financiële crisis die het land in zijn greep houdt.

Een kwart van de Spaanse beroepsbevolking is op dit moment werkloos, terwijl dit onder de jeugd zelfs is opgelopen tot 50 procent. Bijna 22 procent van de gezinnen leeft onder de armoedegrens.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie