De 43-jarige Chahira ben M. is dinsdag veroordeeld tot 3 jaar cel. De rechtbank in Utrecht acht bewezen dat de vrouw in januari haar 16-jarige dochter Mirjam heeft doodgestoken, in hun woning in IJsselstein.

Het Openbaar Ministerie had 7 jaar cel geëist, wegens doodslag. Die eis vond de rechtbank geen recht doen aan de omstandigheden, de persoon van de verdachte en de gevolgen die het misdrijf heeft gehad voor haar en haar familie.

De rechtbank benadrukte dat de familie van Ben M. geen wrok of boosheid koestert. Tijdens het proces smeekte een andere dochter van de vrouw een ''zo laag mogelijke straf'' op te leggen. ''Onze Mirjam krijgen we helaas niet terug'', aldus de dochter toen, ''maar neemt u onze moeder en vrouw ook niet lang meer van ons af.''

Bekijk de uitspraak:

Berichten

Volgens Ben M. kreeg zij op de bewuste dag ruzie met haar dochter, nadat ze haar telefoon had afgepakt en was geschrokken van de inhoud van de berichten. De steekpartij ging gepaard met een worsteling. Moeder en dochter hadden vaker conflicten.

Het meisje dreigde volgens haar moeder op het verkeerde pad te raken. Zij heeft op de bewuste dag in totale radeloosheid het mes gepakt, oordeelde de rechtbank. Volgens de rechtbank is voor eerwraak geen enkele aanwijzing gevonden.

Verschil

In een reactie op het vonnis zei het OM dat duidelijk is dat het verschil tussen eis en uitspraak groot is. De rechtbank heeft omstandigheden anders gewogen dan het OM, aldus een woordvoerster. "De officier van justitie wil de overwegingen van de rechtbank eerst goed bestuderen voordat hij beslist al dan niet in hoger beroep te gaan.''