Dinsdag is derde tropische dag op rij

De derde landelijke tropische dag op rij is een feit. In de Bilt is het 30 graden.

Alle lezersfoto's van het zomerweer op NUfoto

Dat melden Weeronline en Weerplaza dinsdagmiddag. Als er nog twee dagen van 25 graden of hoger volgen, dan maakt ons land voor het eerst sinds 2006 weer een hittegolf mee.

Of dat ook gaat gebeuren is nog niet helemaal duidelijk. Bewolking en onweer kunnen woensdag roet in het eten gooien.

Voor een landelijke hittegolf zijn vijf dagen op rij temperaturen hoger dan 25 graden nodig in De Bilt. Daarvan moeten er minimaal drie warmer dan 30 graden zijn.

Bekijk video:

Smog

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt ook dinsdag voor matige smog. Door de felle zon en weinig wind hopen verontreinigende stoffen zich op in de lucht.

Maandag gaf het RIVM dezelfde waarschuwing al uit. In Dordrecht lag de smogwaarde maandagmiddag met 214 tussen de ondergrens van matige smog (180) en de alarmdrempel van 240.

Ook in Utrecht was dinsdag de waarde met 200 aan de hoge kant. In het geval van Utrecht betekent dit dat er 200 microgram ozon wordt aangetroffen in elke kubieke meter lucht.

Bewegen

Zonlicht, windkracht en windrichting zijn bepalend voor de hoeveelheid smog in de lucht, zegt Ronald Hoogerbrugge, hoofd van de afdeling Interpretatie Luchtkwaliteit en Geluid bij het RIVM.

Zware lichamelijke inspanning wordt afgeraden. Wie het toch niet kan laten om te gaan sporten, moet even goed letten op de zon en de wind.

Hitteschouw

Inspecteurs van spoorbeheerder Prorail voeren ook dinsdag  een zogenoemde hitteschouw uit. Zij controleren de kwetsbare plekken langs de 7000 kilometer spoor in Nederland dagelijks.

Door de hitte kunnen de stalen spoorstaven tientallen millimeters langer worden.

Blauwalg

Blauwalgbacteriën duiken in steeds meer open zwemwater in Nederland op. Dinsdag gold al voor 35 zwemplekken door het hele land een ernstige waarschuwing om in dat water te zwemmen. Op negen plaatsen is zelfs een zwemverbod ingesteld.

Dat blijkt uit een overzicht op zwemwater.nl, een website die sinds dit jaar gezamenlijk wordt bijgehouden door alle waterbeheerders in Nederland.

Troep

Mensen die de dag hebben doorgebracht aan de oever van een zwemplas of in een recreatiegebied laten enorme bergen troep achter. Elke dag liggen de stranden en ligweiden bezaaid met plastic flesjes, glas, patatbakjes, blikjes, papiertjes en zakjes. Het kost de beheerders van die recreatiegebieden heel veel geld om alles elke dag weer schoon te maken.

Die klacht heeft RGV, beheerder van 15 recreatiegebieden in het zuidoosten van het land. "Het lijkt wel alsof mensen na een dagje buiten vergeten zijn dat ze wettelijk verplicht zijn om hun afval op te ruimen. Het is ons een doorn in het oog'', aldus Adriaan van der Linden van de RGV.

Nu het door het mooie zomerweer erg druk is, zijn elke ochtend extra grote opruimploegen nodig. Prullenbakken van de RGV zijn aangesloten op ondergrondse afvalopslag. Dat voorkomt stank en het aantrekken van ongedierte. "Onze buitendienstmensen leggen het steeds weer uit aan de bezoekers, maar het helpt nauwelijks.'' Wie betrapt wordt op het laten slingeren van afval, krijgt een boete van 90 euro.

Natuurbrand

De kans op een natuurbrand die zich razendsnel verspreidt door bossen of heide, is nog niet groot. ''Het risico daarop valt nog reuze mee'', aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). De VNOG is de landelijke specialist op het gebied van de bestrijding van natuurbranden.

Volgens de VNOG, die ook steeds contact onderhoudt met boswachters en natuurbeheerders, is het vooral gunstig dat het bijna niet waait. Ook is het 's nachts en 's morgens heel vroeg nog vrij vochtig in de natuur.

Er is in het hele land nog geen reden om verhoogde waakzaamheid voor natuurbranden in te stellen. "De boswachters zien ook nog nergens grote problemen, ondanks de droogte en de warmte."

Drinkwater

Waterleidingbedrijf PWN gaat Texel voorzien van extra drinkwater. Twee keer per dag zullen tien speciale tankwagens met elk 30.000 liter van het vasteland naar het eiland oversteken om de voorraadkelder in Den Burg aan te vullen. 

PWN heeft tot de watertransporten besloten met het oog op de aanhoudende hitte. ''Bovendien zien we een extra grote vraag naar water. Op het eiland Texel is de plaatselijke bevolking van 14.000 personen vanwege de vakantie toegenomen tot ongeveer 60.000 mensen'', aldus het waterbedrijf.

Het eiland wordt normaal via twee onderzeese pijpleidingen vanaf het vaste land voorzien van drinkwater. In juni is een van deze leidingen in het Marsdiep gebroken. De reparatie is door de locatie een ingewikkelde klus, laat PWN weten. De andere waterleiding is in orde.

Bekijk het actuele weerbericht l Foto's van het zomerweer uploaden

Dinsdag weer warme dag

Deze straat in Weert staat blank. © NU.nl/Arnout Alteveer
Veel waterschade in Weert. © NUfoto/SnaarP
Deze barbecue valt in het water. © NUfoto
Veel wateroverlast na hoosbuien Brabant. © NU.nl/Rob Engelaar
De brandweer kon nog geen overzicht geven van de schade, er zouden tientallen meldingen zijn binnengekomen. © NUFoto
Het KNMI verwacht voor dinsdagavond meer onweersbuien in midden, oosten en zuidoosten van het land, © NUFoto
Het verkeer in delen van Utrecht, Gelderland en Noord-Limburg wordt dinsdag aan het begin van de avond gehinderd door stevige lokale hoosbuien. © NUFoto
Dinsdag aan het einde van de dag trekken dreigende regenwolken over het Limburgse Brunssum. © NU.nl/Jan Middelveld
Het KNMI verwacht voor dinsdagavond onweersbuien in midden, oosten en zuidoosten van het land, die mogelijk gepaard gaan met stevige regen en hagel. Foto: Wolken trekken over het Limburgse Brunssum. © NU.nl/Jan Middelveld
De derde landelijke tropische dag op rij is een feit. In de Bilt haalt het kwik dinsdag de 30 graden. © ANP
In Zandvoort zoeken de mensen verkoeling in de zee. © NU.nl/Layla Wijsmuller-Vafi
Zomers geklede reizigers op station Utrecht Centraal. © ANP
Een man ligt vroeg in de ochtend al op het gras van het Amsterdamse Vondelpark. © ANP
Een horeca-medewerker zet in alle vroegte het terras uit op de Prinsengracht in Amsterdam. © ANP
Deelnemers aan de Fietsvierdaagse rijden door het Drentse landschap in de omgeving van Westerbork. © ANP
Een hond zoekt verkoeling in een recreatieplas in Doetinchem. © NU.nl/Burry van den Brink
Een witte tijger wordt ter verkoeling nat gespoten met water in het Ouwehands Dierenpark in Rhenen. © ANP
Zonsopkomst in de duinen bij Wassenaar. Dinsdag wordt het opnieuw bijzonder warm in ons land. © NU.nl/Maurice Uijlenbroek
In Swartbroek is een natuurbrand voorkomen. © NU.nl/P.N. Hendrix

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie