Hof verbiedt uitlevering Sabir K. aan VS

De uitlevering van Sabir K. aan de Verenigde Staten is dinsdag verboden door het gerechtshof in Den Haag. 

Er is te veel onzekerheid blijven bestaan over betrokkenheid van de Amerikanen bij de foltering van K. in Pakistan, vindt het hof. De Nederlandse staat heeft dat onvoldoende uitgezocht.

De VS willen K. vervolgen voor het beramen van een aanslag op militairen in Afghanistan. K. werd in 2010 in Pakistan gearresteerd.

Hij werd naar eigen zeggen op verschillende locaties vastgehouden en gedurende acht maanden gemarteld.

K., die zowel de Nederlandse als Pakistaanse nationaliteit bezit, claimt dat alles gebeurde met medeweten van de Amerikanen.

Verheugd

K.'s advocaat André Seebregts reageerde verheugd op de beslissing van het hof. ''Dit is de eerste keer dat een uitlevering aan de VS wordt geweigerd. We moeten het duidelijk hebben van de rechterlijke macht. Het is zeer terecht dat men zich kritisch opstelt.''

Minister Opstelten kan beroep in cassatie aantekenen, maar volgens Seebregts is met die procedure veel tijd gemoeid. Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten de uitspraak te bestuderen en later te beslissen of het in beroep gaat.

K. is al geruime tijd op vrije voeten, maar moet zich dagelijks op een politiebureau melden. Seebregts gaat om opheffing van die voorwaarde vragen. In mei werd een uitlevering al eens uitgesteld, omdat de rechter meer informatie van de Amerikanen wilde.

Bekijk een interview uit mei met de advocaat van Sabir K.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie